Provtagning

Vi har en egen liten provtagningsenhet på vårdcentralen, där du som är listad hos oss kan lämna de prover som våra läkare ordinerar.

Vår provtagningsenhet är godkänd av Karolinska Universitetslaboratoriet och våra mätmetoder kvalitetssäkras regelbundet mot centrallaboratoriet. En gång om dagen kör en transportbil en runda och hämtar upp prover till analys på Karolinska Universitetslaboratoriet.  

Du bokar tid för provtagning genom att:

  • Ringa oss
  • Boka tid i vår reception
  • Boka på nätet via 1177.se

Vi tar de prover som ordinerats av våra läkare här på vårdcentralen. Remiss från läkare måste alltid finnas innan varje provtagning.

När du kommer för enbart provtagning och har bokat en tid så behöver du inte anmäla dig i receptionen utan du kan bara slå dig ner så ropar vi upp dig.

Vi kan ta de flesta prover, undantaget några få ovanliga prover som måste analyseras direkt, vi berättar då för dig vart du kan vända dig för dessa.  

Bedövningsplåster (EMLA-plåster) att sätta i vardera armvecket en timme innan provtagning kan vara bra för barn och dig som behöver extra smärtlindring. Det köps på apoteket utan recept.  

Gratis klamydiatest beställer du via 1177.se.  

Vänligen observera att vi inte är ett filiallab till Karolinska. Vår lilla provtagningsenhet har inte de resurser som ett stort laboratorium har och vi kan därför inte hantera remisser/provtagningar i andra journalsystem och inte heller tillhandahålla provmaterial till dig med remiss från andra mottagningar/sjukhus. Här hittar du en lista över Karolinskas laboratorier och provtagningsenheter.

Blodprovtagning: en hand med en bloddroppe på ett finger hålls av en hand med handske.