Läs våra nyheter: Välkommen till oss!

Öppettider : mån–fre 08:00-17:00   Kontakt : 08-587 202 00

Infektioner

När du eller andra i din familj får feber och andra symtom som inte går över som du förväntar dig kan du ringa oss för rådgivning. Kanske behöver du träffa en av våra läkare!

En infektion innebär att kroppen har angripits av bakterier, virus eller svamp. För att försvara sig reagerar kroppen oftast med en inflammation. Området som är inflammerat kan bli svullet, rött, varmt och ömt. Feber, trötthet, muskelvärk, huvudvärk och minskad aptit är tecken på en mer spridd inflammation.

De flesta infektioner, som till exempel förkylningar och influensa, går över av sig själva inom en vecka och man behöver inte söka vård. Men det finns också mycket långdragna, återkommande eller livslånga infektioner, som exempelvis herpes och hiv.

När ska man söka vård?

Man ska söka vård direkt om man

• snabbt får hög feber, frossa och känner sig sjuk
• har svårt att andas eller väsande, pipande andning
• har svårt att få i sig vätska och därmed riskerar att bli uttorkad
• är förvirrad och känner sig omtöcknad
• har svår huvudvärk samtidigt som man har feber och är stel i nacken
• har väldigt ont i magen.

Om din hosta känns som om den går djupare eller inte vill gå över kan det vara bra att någon lyssnar på dina lungor!

Undrar du om du behöver antibiotika?

Behöver du ett intyg till arbetsgivaren (om du varit hemma från jobbet längre en en vecka) eller för vab?

Vi handlägger alla slags infektioner: urinvägsinfektioner som blåskatarr och njurbäckeninflammation, luftvägsinfektioner som halsfluss, förkylning, öroninflammation, bronkit (luftrörskatarr), bihåleinflammation och lunginflammation, gastroenterit/maginfluensa och annan diarrésjukdom. Småbarn kan drabbas av krupp, höstblåsor, scharlakansfeber, femtedagssjukan och kikhosta. Vi behandlar ögoninfektioner, svinkoppor, borrelia, bältros, körtelfeber, skabb, springmask och svampinfektioner såsom ringorm, torsk/candidainfektioner och nagelsvamp. Dessutom handlägger vi mag-tarminfektioner och sexuellt överförbara infektioner som klamydia, kondylom, gonorré, mykoplasma och herpes. Om du misstänker att du har klamydia kan du beställa klamydiatest via internet.

Ofta är det ditt allmäntillstånd och mätvärden som puls, blodtryck och andningsfrekvens som avgör om du behöver behandling för infektionen, men om det är avgörande för diagnos eller val av behandling gör vi odling eller annan provtagning, som kontroll av snabbsänkan (CRP).

Lista Dig hos oss