Läs våra nyheter: Välkommen till oss!

Öppettider : mån–fre 08:00-17:00   Kontakt : 08-587 202 00

Nyheter

 


Uppdatering om munskydd (2022-04-04)

Region Stockholm har uppdaterat riktlinjer om hur munskydd ska användas i vården:
 • Du som besöker oss behöver inte längre ha munskydd om du inte har förkylningssymptom.
 • Om du har förkylningssymptom ska du fortsatt inte gå in i vårt väntrum, ring oss så bokar vi en tid i vår lokal för infektionssymptom eller bokar om besöket. Ring i så god tid som möjligt inför besöket.
 • Vi som personal kommer att ha munskydd när vi undersöker eller behandlar dig och kommer nära under en lite längre tid.
 • Om du är infektionskänslig och inte vill sitta i väntrummet – tveka inte att kontakta oss så hittar vi en lösning. Du kan exempelvis vänta utanför vårdcentralen efter överenskommelse.

Vi ser fram emot att få se varandra lite bättre nu efter lång väntan!


Uppdatering om Covid-19 och Nya patientavgifter (2022-04-01)

Idag är det första april, utöver förhoppningsvis roliga skämt finns det lite nyheter som gäller från idag:

Covid-19

Covid-19 är från och med idag inte längre klassad som en samhällsfarlig sjukdom. För de flesta innebär det inte några större skillnader, rådet är fortfarande att stanna hemma när du är sjuk (läs mer på 1177.se), även om det inte längre är tvingande är det bra att visa omtanke mot sina medmänniskor och undvika att smitta dem. Vi rekommenderar fortfarande vaccination för att skydda både dig och dem du träffar.

Rent praktiskt när du kommer till oss på vårdcentralen betyder det här att det inte längre är kostnadsfritt att söka och få vård vid symptom som kan tyda på covid-19, utan att man betalar som vanligt för besök och behandlingar.

Patientavgifter

Från och med idag har Region Stockholm ändrat patientavgifterna:

Affisch patientavgifter

Här på vårdcentralen innebär det att alla besök (fysiska och videomöten) kostar 250 kr oavsett vilken yrkeskategori du möter. Det är fortfarande avgiftsfritt för barn och personer äldre än 85 år. Frikort gäller.

Som tidigare gäller en avgift på 400 kr för sent avbokade besök (mindre än 24 h innan) eller om du uteblir – kom ihåg att meddela så fort som möjligt om du får förhinder.


Dos 4 – vad gäller? (2022-02-15)

Vi fick i veckan besked från Regionen att de som är 80 år och äldre samt de som är inskrivna i hemsjukvård eller har hemtjänst kommer att erbjudas en fjärde dos vaccin mot covid-19. Det ska gå minst fyra månader från den tredje dosen innan man ska ta dos fyra.

De flesta kommer att kunna boka tid via vaccinationsmottagningar, vi ber alla er som kan ta er dit att göra det när det är dags. Vi på vårdcentralen kommer att vaccinera er i vår hemsjukvård och de som inte klarar att ta sig till vaccinationsmottagning. Vi återkommer med mer information så fort vi planerat hur vi ska lägga upp arbetet.

 


Nytt läge i pandemin – uppdatering om provtagning, munskydd, vaccinationer (2022-02-08)

Provtagning

Från och med denna vecka släpps många pandemirestriktioner, vi ser fram emot att få tillbaka efterlängtade delar av vår vardag. De flesta rekommenderas inte längre ta prov vid symtom som kan vara covid-19. Det innebär att det inte längre går att beställa hemtester, tester via apotek eller på drop-in-bussar.

Du ska självklart som tidigare stanna hemma om du har symptom som kan vara covid-19 för att undvika att smitta andra, men ska inte provtas.

De som fortfarande ska provtas har särskilda sätt att göra det (exempelvis vårdpersonal och personer som vårdas på sjukhus), oftast via sin arbetsgivare.

Vi på vårdcentralen kommer inte att kunna ta prover på er som undrar om ni har covid-19 även om vi förstår att man kan vara nyfiken. Vårt uppdrag är att sköta om er hälso- och sjukvård.

Självklart ska ni kontakta oss om ni har svårare besvär och är oroliga över er hälsa, oavsett om ni misstänker covid-19 eller annan orsak.

Munskydd

På många platser i samhället tas nu rekommendation om munskydd bort, men inte inom vården. Här behöver du fortfarande ha munskydd på dig under ditt besök, även i väntrummet. Skälet är att vårdcentralen är en plats dit många sköra och infektionskänsliga personer kommer, och deras trygghet måste prioriteras. Vi ber dig att ta med eget munskydd inför besöket, om du glömmer så får du ett när du kommer hit.

Vaccination

Vårdcentralernas roll i vaccinationerna har successivt minskat, eftersom vi behöver ägna oss åt allt det vanliga vi gör och som vi har behövt skjuta upp under pandemin. Vi rekommenderar alla som kan att vaccinera sig, det finns flera möjligheter; både bokade tider på vaccinationsmottagningar som kan bokas via appen AlltidÖppet eller telefon (08–428 429 30) och drop-in-tider. Läs mer på 1177.se.

 


Tre olika vaccinationskampanjer samtidigt – nu reder vi ut vad som gäller och sedan kör vi!
2021-11-01

Just nu är det mycket att hålla reda på, och olika besked kommer tätt och med kort varsel från Folkhälsomyndigheten och Regionen. Vi tackar för tålamodet ni haft medan vi rett ut vad vi ska göra och hur. Här kommer ett lite längre utlägg, eftersom det är mycket att tänka på. Som alltid händer det saker, det vi skriver idag kan ändras så håll utkik efter uppdateringar.

Pandemiåren har verkligen ställt oss inför nya utmaningar och prioriteringar. Vi går nu in i en ny period där en del av våra resurser går åt till vaccination. Vi kommer tyvärr att fortsätta skjuta upp vissa besök som kan vänta, men kommer att fortsätta ta hand om alla er som behöver oss.

 

Först och främst – vi har tre olika vaccinationskampanjer samtidigt nu (influensa, covid-19, pneumokocker), det gäller att hålla reda på vilken/vilka som gäller för just dig

 1. Säsongsinfluensan. Detta är den årligen återkommande kampanjen som syftar till att skydda mot den variant av influensa som sprids över världen den här säsongen.
  Vem gäller det?
  – Vaccin erbjuds gratis till alla som fyller 65 år i år och äldre, samt till vissa yngre med sjukdomar samt gravida. Läs mer på 1177.se.
  – Den som vill vaccinera sig, men inte tillhör ovanstående grupper, kan själv betala för vaccin från och med den 6:e december.

  När kan man vaccinera sig?
  – Årets vaccinationskampanj är från 9:e november 2021 till 28:e februari 2022.Hur bokar man tid?
  – Du som tillhör riskgrupp är välkommen att boka tid hos oss via telefon (08-58720200) eller våra e-tjänster på 1177.se (Logga in, klicka på ”Vårdcentralen Hökarängen” och ”Våra e-tjänster, 1. Boka tid direkt”, välj sedan ”Influensavaccination”).
  – Du som inte tillhör riskgrupp men vill vaccinera dig ändå – vi hänvisar i första hand till vaccinationsmottagning (se nedan).
 2. Covid-19
  Vi har enbart Pfizers vaccin i nuläget, alla får det oavsett vilket vaccin man fått vid eventuella tidigare doser, enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm.

  1. Dos 1 och 2: Alla födda 2005 och senare erbjuds fortfarande dos 1 och 2. Notera att det måste ha gått rätt tid mellan doserna. Här hänvisar vi i första hand till vaccinationsmottagningar, se nedan.
  2. Dos 3:
   Vem gäller det?
   Just nu erbjuds alla som är 65 år och äldre en tredje dos (utöver personer på särskilda boenden, hemsjukvård, hemtjänst och vissa svåra immunbristsjukdomar som fått särskilda instruktioner). Vi prioriterar dem i vår hemsjukvård och er som är 80 år och äldre.När kan man vaccinera sig?
   Du kan ta din tredje dos när det har gått minst 6 månader sedan andra dosen.Hur bokar man tid?
   Eftersom det går att ta den tredje dosen tillsammans med influensavaccinet ger vi er dem gärna tillsammans, förutsatt att det gått 6 månader. Meddela då när du bokar din influensavaccination att du vill ta covid-19-vaccin samtidigt. Vi kommer att ha några doser extra varje dag, så vi kommer även att fråga dig på plats.
   Om det inte passar tidsmässigt att ta dem tillsammans ber vi dig i första hand boka en tid på vaccinationsmottagning (se nedan) för din tredje dos mot covid-19.
 1. Pneumokocker som orsakar en allvarlig typ av lunginflammation – gäller endast ett fåtal.
  Vem gäller det?
  – Vaccin erbjuds gratis till alla som fyller 65 år i år och äldre, samt till vissa yngre med sjukdomar. Läs mer på https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-pneumokocker4/
  – De allra flesta behöver bara ta en dos som räcker hela livet, så om du fått en dos tidigare så behöver du inte fylla på. Det finns ett fåtal undantag, prata med din läkare om du är osäker.När kan man vaccinera sig?
  – Samma som för influensan, från 9:e november 2021 till 28:e februari 2022.Hur bokar man tid?
  – Du som tillhör riskgrupp är välkommen att boka tid hos oss via telefon (08-58720200) eller våra e-tjänster på 1177.se (Logga in, klicka på ”Vårdcentralen Hökarängen” och ”Våra e-tjänster, 1. Boka tid direkt”, välj sedan ”Influensavaccination”). Säg/skriv att du även önskar vaccin mot pneumokocker.

 

Vaccinationsmottagningar – varför hänvisar vi till andra ställen för vaccination?

Vi är i första hand en vårdcentral, och vårt viktigaste uppdrag är att ta hand om er hälsa. Vi har en speciell situation där vi fått skjuta upp mycket vård senaste åren på grund av pandemin, och många har väntat länge på att få komma. Vi har även mer frånvaro än vanligt bland oss som arbetar här, eftersom vi som alla andra ska stanna hemma när vi och våra nära blir förkylda. Vi kan helt enkelt inte göra allt, hur mycket vi än vill. Därför ber vi alla er som kan ta vaccin (främst mot covid-19) på de vaccinationsmottagningar som har detta som enda uppdrag att göra det, så att vi får använda våra resurser till dem som inte har något annat val.

Du som går till en vaccinationsmottagning får dessutom oftast vaccinet snabbare.

Du bokar själv tid för vaccination mot covid-19 på ett av följande sätt:

Självklart vaccinerar vi dem som inte kan ta sig till andra ställen, men vi ber er alla att vara solidariska med varandra och lämna plats för dem som inte har alternativ.

Ni som ändå kommer för säsongsinfluensan, och som vill ha er tredje dos covid-19-vaccin samtidigt är varmt välkomna, det sparar tid för alla när vi kan ge två doser samtidigt.

 

Andra vanliga frågor

Kan man få flera vacciner samtidigt?

Ja, men eftersom de flesta bara har två armar går det bara att ta två vacciner samtidigt. Det går bra att ta influensa + covid-19-vaccin vid samma tillfälle. Det går också bra att ta influensa + pneumokockvaccin vid samma tillfälle. Om du tillhör den grupp som ska ta alla tre vaccinerna kommer vi att få boka två tillfällen med minst en veckas mellanrum, ring oss då så reder vi ut det.

Om du har tagit något annat vaccin eller vaccinerats på annat ställe så måste du vänta en vecka innan du tar vaccin hos oss. Det här är lite lurigt – det går alltså bra att ge två vacciner samtidigt, men om man inte gett dem vid samma tillfälle måste man vänta en vecka innan nästa ges.

Vad ska jag tänka på innan vaccinationen?
 • Fyll gärna i en hälsodeklaration hemma och ta med den, vi sparar då tid vid själva vaccinationen.
  Hälsodeklaration för säsongsinfluensan och pneumokocker (finns på flera språk): https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/vaccinationer/halsodeklarationer-infor-vaccination-pa-olika-sprak-for-influensan/
  Hälsodeklaration för vaccination mot covid-19:
 • Tag med dig munskydd.
 • Tag med dig legitimation.
 • Ha gärna linne/kortärmat närmast kroppen och kläder du lätt kan ta av och på, det underlättar mycket för oss!
 • Om du blir förkyld eller får någon annan infektion inför din vaccination – kontakta oss direkt. Du kan inte vara i samma väntrum som övriga personer om du har en pågående infektion, eftersom många som tar vaccinet är infektionskänsliga. Om du har feber bör du även vänta, så att ditt immunförsvar är redo för vaccinet.
 • Om du inte kan komma av någon annan anledning – ring och meddela oss så att vi kan ge din dos vaccin till någon annan.
 • Alla vaccinationer (om du inte fått särskilda andra instruktioner) sker i den så kallade ”Yogalokalen”, som ligger på Sirapsvägen 1, en våning ned från vårdcentralens huvudentré. Du kommer att få vänta utanför tills det är din tur, så klä dig efter väder.
Vad händer under vaccinationen?
 • Du väntar utanför Yogalokalen/Sirapsvägen 1 tills våra sköterskor ropar in dig.
 • Du kommer att få fylla i en eller flera hälsodeklarationer (beroende på om du ska ta ett eller flera vacciner). Förbered gärna hemma och ta med, se länkar ovan.
 • Sköterskan går igenom hälsodeklarationen med dig och svarar på eventuella frågor.
 • Du får vaccin, som ges som en spruta i överarmen. Om du ska ta två olika vacciner får du en spruta i varje arm.
 • Om du tagit vaccin mot covid-19 får du sitta kvar 15 minuter inomhus så att vi ser att du mår bra.
Kan jag boka mig för vaccin även om jag inte tillhör grupperna som står på 1177.se?

Du får inte vaccin om du inte tillhör rätt grupp. Teoretiskt är det möjligt att boka ändå, vi har inte möjlighet att detaljkontrollera alla webbokningar innan ni kommer. Men om det visar sig när ni kommer att ni inte tillhör en grupp som ingår i vaccinationserbjudandet kommer vi tyvärr inte att kunna ge er vaccinet utan får gå hem ovaccinerade, vilket såklart är tråkigt för alla. Så boka inte om du inte är säker på att du tillhör en grupp som ska ha vaccin, och boka inte för tidigt inpå förra dosen när det gäller covid-19-vaccin. Läs informationen på 1177.se noga. Om du är tveksam – ring oss och fråga! Vi har beställt vaccin så att det ska räcka till dem av er som har rätt till det, och kan inte ge doser till andra.

Finns det vaccin till alla?

Just nu har vi öppnat november och december och lagt ut så mycket tider vi mäktar med. Vi har lite fler tider än vi brukar ha för säsongsinfluensan, och hoppas att de kommer att räcka. Vi kommer att fortsätta erbjuda vaccintider i januari och februari, men vi har inte detaljplanerat ännu eftersom vårt uppdrag kan komma att ändra sig.

Återigen – ni som kan ta vaccin (främst rör detta covid-19) på vaccinationsmottagning ber vi göra det, så att de som inte kan ta sig dit får plats hos oss på vårdcentralen.

Får man biverkningar?

Alla vacciner kan ge ömhet, svullnad, värmekänsla och rodnad där de getts. Det är inte farligt och går över inom några dagar. Man kan även få feber, huvudvärk och ont i musklerna. Om du får biverkningar som gör dig orolig – kontakta oss eller 1177.

Kan jag få intyg om att jag vaccinerat mig?

Vaccinationsintyg för covid-19 får man enklast genom covidbevis.se, du kan läsa mer på https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Alla vaccinationer vi ger registreras i det nationella vaccinationsregistret.

Kan man få sjukresa till vaccinationen?

Nej, den möjligheten togs tyvärr bort i slutet av september.

Är vaccinerna säkra?

Det finns mycket information och en hel del rykten om olika vacciner. Läs och lyssna på källor du litar på. Vi på Vårdcentralen litar bland annat på 1177.se, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket, där du hittar mycket bra information.

 

Phju, det var långt och mycket! Men vi hoppas att det svarar på många frågor. Ni är som alltid välkomna att kontakta oss (telefon eller 1177.se) om ni har fler frågor, vi svarar så fort vi kan. Vissa dagar har vi mycket att göra, vi ber om fortsatt överseende med att det då kan dröja innan ni får svar.

Och viktigast av allt – vi finns här för er, vi är er vårdcentral även om vi vaccinerar samtidigt. Tveka inte att kontakta oss om ni inte mår bra, oavsett om det rör sig om nya sjukdomssymptom eller en försämring av sjukdomar du vet att du har. Det är många som berättar att ni inte vill störa – ni stör inte. Ibland måste vi prioritera, och då kan vissa saker få vänta lite, men ni ska alltid höra av er om ni är oroliga.Fortfarande gäller munskydd!
Idag släpps många smittskyddsrestriktioner i samhället, men på vårdcentralen gäller fortfarande följande:
Patienter >15 års ålder och vårdnadshavare/medföljare ska använda munskydd under vistelse i våra lokaler. Munskyddet tas på senast vid ankomst till mottagningen och behålls på under hela besöket. Detta är för att skydda infektionskänsliga personer från att bli allvarligt sjuka i covid. Till oss kommer en del personer som är sjuka och sköra, och som har medicinsk behandling som sänker immunförsvaret, och det är går inte att jämföra vår verksamhet med att vistas i affärer eller andra inrättningar.
Vi som arbetar här ska också fortsätta använda munskydd för att skydda patienter från asymtomatisk smitta.
Vi vädjar till er att respektera detta. Det har blivit en del diskussioner kring rätten att slippa bära munskydd, och vi hoppas att detta kan öka förståelsen.

Läs mer om vaccination mot covid i Stockholm här.

Nu är sommaren över och vårt laboratorium är igång igen. 
Vi erbjuder våra listade patienter att boka tid för provtagning på vardagar kl 8-10. Vi har inte någon drop in, utan du måste ha en bokad tid.
Du behöver fortfarande ha munskydd när du besöker oss. Undantag gäller barn <16 år samt personer som av någon anledning inte kan bära munskydd.

Sommar på Vårdcentralen Hökarängen
Vårt laboratorium kommer stänga v.26-33 (28/6-23/8). Om du behöver ta blodprover under den perioden ber vi dig vända dig till KS lab i Farsta: https://www.karolinska.se/…/laboratoriet-farsta-lakarhus/
Vi kommer i övrigt att ha öppet alla helgfria vardagar mellan kl 8-17. Vårdcentralen är stängd på Midsommarafton 25/6.
Under sommaren har vi reducerad bemanning och kan därför bara utföra sjukvård som inte kan dröja. Andra besök som inte brådskar, t.ex. årskontroller eller icke-akuta besvär, kan vi hjälpa till med efter semesterperioderna är över.
Vi vill önska alla våra patienter en fin sommar!

Vår del av vaccinationen mot covid-19 närmar sig sitt slut (2021-06-04)

Vi kommer att få vaccin så att det räcker för alla er som är kvar i vårt vaccinationsuppdrag närmsta veckorna. Vi har kontaktat alla vi haft på väntelista och bokat in er. Om du tillhör riskgrupp, ännu inte fyllt 40 och ännu inte hört av dig till oss är det dags att kontakta oss nu. Vi kommer att kunna vaccinera fram till midsommar men behöver några veckors framförhållning för att ordna mer vaccin om det behövs. Är du över 40 år kan du boka vaccin på vaccinationsmottagning precis som de som tillhör fas 4, det kommer att gå fortare än att få vaccin via oss, och det är det som är det viktiga.

Alla ni som tillhör fas 4 – håll er uppdaterade på 1177.se för att se när det blir er tur att boka tid på vaccinationsmottagning. Just nu kan alla som är 40 år och äldre (födda 1981 och tidigare) boka tider. Som tidigare släpps nya tider hela tiden – om det är fullt så försök igen någon dag senare.

Vi börjar se ljuset i slutet på tunneln!

Det har ju fallit sig så att vi har lämnat uppdateringar om vaccinationen varje fredag under våren (eftersom det är då vi haft mest information att ge). Nu när vi är inne på slutspurten och inte kommer ha del i vaccinationerna så kommer vi att återgå till att skriva när vi har något intressant att berätta – mest om annat men såklart om något händer med vaccinationerna.

Ett stort, varmt, jätte-bamse-tack till alla som visat tålamod, förståelse, vaccinationsvilja och kommit med glada tillrop under den här våren! Det hjälper oss att orka och fortsätta med vårt arbete, vi är så tacksamma att få vara er vårdcentral!

____________________________________________________________________________
Från och med 9/3 har vi inte drop in-mottagning på eftermiddagarna, utan alla sådana besök ska bokas via vår telefonsköterska (08-587 202 00). Detta för att minimera risken för smittspridning i vårt väntrum, och av respekt för sjuka och sköra patienter. Vi kommer att ha samma kapacitet att ta emot patienter, bara att alla först vidtalar sköterska i telefon.
Laboratoriet har drop in som vanligt mellan kl 8-10, men om du ska ta prover och har feber, hosta och snuva, så ber vi er att ringa och boka tid för provtagning, av samma skäl.
Vi tackar på förhand för er förståelse!

Listningsstopp

Vi tackar varmt alla er som stöttar oss genom er listning. Vi känner ett enormt stöd från Hökarängens befolkning och är stolta över att få vara er vårdcentral.

Under sommaren 2016 fick vi en tillströmning av patienter från hela Stockholm, många med stora vårdbehov, och vi hade svårt att hålla rimliga väntetider för er som redan är listade hos oss. Vi var därför tyvärr tvungna att införa ett listningsstopp, vilket innebär att inga nya patienter kan lista sig direkt hos oss. Nu måste vi fokusera på att ta hand om de patienter vi redan åtagit oss på ett bra sätt.

Men, om du vill lista dig hos oss är du välkommen att ställa dig i kö för detta! Om någon annan patient exempelvis flyttar kommer den som är först i kön in som nylistad patient. Under ett listningsstopp kan vi inte, även om vi som enskild personal eller vårdcentral vill hjälpa en enskild patient, inte ändra på förfarandet, göra ett undantag och lista på en patient, då detta regleras centralt från Landstingets listningssystem.

Om du redan är listad hos oss är det viktigt att förstå att om du söker akut hjälp på en annan vårdcentral och listar dig där, så faller din listning hos oss bort. Detta kan inte reverseras så länge vi har listningsstopp!


Från 1/9 2016 är Vårdcentralen Hökarängen en godkänd Äldremottagning. Läs mer om Äldremottagning i Stockholms läns landsting på nedanstående länk:

http://www.1177.se/…/Regler-och-rattigheter/Aldremottagning/