Läs våra nyheter: Välkommen till oss!

Öppettider : mån–fre 08:00-17:00   Kontakt : 08-587 202 00

Nyheter

https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19–coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/

 


Tre olika vaccinationskampanjer samtidigt – nu reder vi ut vad som gäller och sedan kör vi!
2021-11-01

Just nu är det mycket att hålla reda på, och olika besked kommer tätt och med kort varsel från Folkhälsomyndigheten och Regionen. Vi tackar för tålamodet ni haft medan vi rett ut vad vi ska göra och hur. Här kommer ett lite längre utlägg, eftersom det är mycket att tänka på. Som alltid händer det saker, det vi skriver idag kan ändras så håll utkik efter uppdateringar.

Pandemiåren har verkligen ställt oss inför nya utmaningar och prioriteringar. Vi går nu in i en ny period där en del av våra resurser går åt till vaccination. Vi kommer tyvärr att fortsätta skjuta upp vissa besök som kan vänta, men kommer att fortsätta ta hand om alla er som behöver oss.

 

Först och främst – vi har tre olika vaccinationskampanjer samtidigt nu (influensa, covid-19, pneumokocker), det gäller att hålla reda på vilken/vilka som gäller för just dig

 1. Säsongsinfluensan. Detta är den årligen återkommande kampanjen som syftar till att skydda mot den variant av influensa som sprids över världen den här säsongen.
  Vem gäller det?
  – Vaccin erbjuds gratis till alla som fyller 65 år i år och äldre, samt till vissa yngre med sjukdomar samt gravida. Läs mer på 1177.se.
  – Den som vill vaccinera sig, men inte tillhör ovanstående grupper, kan själv betala för vaccin från och med den 6:e december.

  När kan man vaccinera sig?
  – Årets vaccinationskampanj är från 9:e november 2021 till 28:e februari 2022.Hur bokar man tid?
  – Du som tillhör riskgrupp är välkommen att boka tid hos oss via telefon (08-58720200) eller våra e-tjänster på 1177.se (Logga in, klicka på ”Vårdcentralen Hökarängen” och ”Våra e-tjänster, 1. Boka tid direkt”, välj sedan ”Influensavaccination”).
  – Du som inte tillhör riskgrupp men vill vaccinera dig ändå – vi hänvisar i första hand till vaccinationsmottagning (se nedan).
 2. Covid-19
  Vi har enbart Pfizers vaccin i nuläget, alla får det oavsett vilket vaccin man fått vid eventuella tidigare doser, enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm.

  1. Dos 1 och 2: Alla födda 2005 och senare erbjuds fortfarande dos 1 och 2. Notera att det måste ha gått rätt tid mellan doserna. Här hänvisar vi i första hand till vaccinationsmottagningar, se nedan.
  2. Dos 3:
   Vem gäller det?
   Just nu erbjuds alla som är 65 år och äldre en tredje dos (utöver personer på särskilda boenden, hemsjukvård, hemtjänst och vissa svåra immunbristsjukdomar som fått särskilda instruktioner). Vi prioriterar dem i vår hemsjukvård och er som är 80 år och äldre.När kan man vaccinera sig?
   Du kan ta din tredje dos när det har gått minst 6 månader sedan andra dosen.Hur bokar man tid?
   Eftersom det går att ta den tredje dosen tillsammans med influensavaccinet ger vi er dem gärna tillsammans, förutsatt att det gått 6 månader. Meddela då när du bokar din influensavaccination att du vill ta covid-19-vaccin samtidigt. Vi kommer att ha några doser extra varje dag, så vi kommer även att fråga dig på plats.
   Om det inte passar tidsmässigt att ta dem tillsammans ber vi dig i första hand boka en tid på vaccinationsmottagning (se nedan) för din tredje dos mot covid-19.
 1. Pneumokocker som orsakar en allvarlig typ av lunginflammation – gäller endast ett fåtal.
  Vem gäller det?
  – Vaccin erbjuds gratis till alla som fyller 65 år i år och äldre, samt till vissa yngre med sjukdomar. Läs mer på https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-pneumokocker4/
  – De allra flesta behöver bara ta en dos som räcker hela livet, så om du fått en dos tidigare så behöver du inte fylla på. Det finns ett fåtal undantag, prata med din läkare om du är osäker.När kan man vaccinera sig?
  – Samma som för influensan, från 9:e november 2021 till 28:e februari 2022.Hur bokar man tid?
  – Du som tillhör riskgrupp är välkommen att boka tid hos oss via telefon (08-58720200) eller våra e-tjänster på 1177.se (Logga in, klicka på ”Vårdcentralen Hökarängen” och ”Våra e-tjänster, 1. Boka tid direkt”, välj sedan ”Influensavaccination”). Säg/skriv att du även önskar vaccin mot pneumokocker.

 

Vaccinationsmottagningar – varför hänvisar vi till andra ställen för vaccination?

Vi är i första hand en vårdcentral, och vårt viktigaste uppdrag är att ta hand om er hälsa. Vi har en speciell situation där vi fått skjuta upp mycket vård senaste åren på grund av pandemin, och många har väntat länge på att få komma. Vi har även mer frånvaro än vanligt bland oss som arbetar här, eftersom vi som alla andra ska stanna hemma när vi och våra nära blir förkylda. Vi kan helt enkelt inte göra allt, hur mycket vi än vill. Därför ber vi alla er som kan ta vaccin (främst mot covid-19) på de vaccinationsmottagningar som har detta som enda uppdrag att göra det, så att vi får använda våra resurser till dem som inte har något annat val.

Du som går till en vaccinationsmottagning får dessutom oftast vaccinet snabbare.

Du bokar själv tid för vaccination mot covid-19 på ett av följande sätt:

Självklart vaccinerar vi dem som inte kan ta sig till andra ställen, men vi ber er alla att vara solidariska med varandra och lämna plats för dem som inte har alternativ.

Ni som ändå kommer för säsongsinfluensan, och som vill ha er tredje dos covid-19-vaccin samtidigt är varmt välkomna, det sparar tid för alla när vi kan ge två doser samtidigt.

 

Andra vanliga frågor

Kan man få flera vacciner samtidigt?

Ja, men eftersom de flesta bara har två armar går det bara att ta två vacciner samtidigt. Det går bra att ta influensa + covid-19-vaccin vid samma tillfälle. Det går också bra att ta influensa + pneumokockvaccin vid samma tillfälle. Om du tillhör den grupp som ska ta alla tre vaccinerna kommer vi att få boka två tillfällen med minst en veckas mellanrum, ring oss då så reder vi ut det.

Om du har tagit något annat vaccin eller vaccinerats på annat ställe så måste du vänta en vecka innan du tar vaccin hos oss. Det här är lite lurigt – det går alltså bra att ge två vacciner samtidigt, men om man inte gett dem vid samma tillfälle måste man vänta en vecka innan nästa ges.

Vad ska jag tänka på innan vaccinationen?
 • Fyll gärna i en hälsodeklaration hemma och ta med den, vi sparar då tid vid själva vaccinationen.
  Hälsodeklaration för säsongsinfluensan och pneumokocker (finns på flera språk): https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/vaccinationer/halsodeklarationer-infor-vaccination-pa-olika-sprak-for-influensan/
  Hälsodeklaration för vaccination mot covid-19:
 • Tag med dig munskydd.
 • Tag med dig legitimation.
 • Ha gärna linne/kortärmat närmast kroppen och kläder du lätt kan ta av och på, det underlättar mycket för oss!
 • Om du blir förkyld eller får någon annan infektion inför din vaccination – kontakta oss direkt. Du kan inte vara i samma väntrum som övriga personer om du har en pågående infektion, eftersom många som tar vaccinet är infektionskänsliga. Om du har feber bör du även vänta, så att ditt immunförsvar är redo för vaccinet.
 • Om du inte kan komma av någon annan anledning – ring och meddela oss så att vi kan ge din dos vaccin till någon annan.
 • Alla vaccinationer (om du inte fått särskilda andra instruktioner) sker i den så kallade ”Yogalokalen”, som ligger på Sirapsvägen 1, en våning ned från vårdcentralens huvudentré. Du kommer att få vänta utanför tills det är din tur, så klä dig efter väder.
Vad händer under vaccinationen?
 • Du väntar utanför Yogalokalen/Sirapsvägen 1 tills våra sköterskor ropar in dig.
 • Du kommer att få fylla i en eller flera hälsodeklarationer (beroende på om du ska ta ett eller flera vacciner). Förbered gärna hemma och ta med, se länkar ovan.
 • Sköterskan går igenom hälsodeklarationen med dig och svarar på eventuella frågor.
 • Du får vaccin, som ges som en spruta i överarmen. Om du ska ta två olika vacciner får du en spruta i varje arm.
 • Om du tagit vaccin mot covid-19 får du sitta kvar 15 minuter inomhus så att vi ser att du mår bra.
Kan jag boka mig för vaccin även om jag inte tillhör grupperna som står på 1177.se?

Du får inte vaccin om du inte tillhör rätt grupp. Teoretiskt är det möjligt att boka ändå, vi har inte möjlighet att detaljkontrollera alla webbokningar innan ni kommer. Men om det visar sig när ni kommer att ni inte tillhör en grupp som ingår i vaccinationserbjudandet kommer vi tyvärr inte att kunna ge er vaccinet utan får gå hem ovaccinerade, vilket såklart är tråkigt för alla. Så boka inte om du inte är säker på att du tillhör en grupp som ska ha vaccin, och boka inte för tidigt inpå förra dosen när det gäller covid-19-vaccin. Läs informationen på 1177.se noga. Om du är tveksam – ring oss och fråga! Vi har beställt vaccin så att det ska räcka till dem av er som har rätt till det, och kan inte ge doser till andra.

Finns det vaccin till alla?

Just nu har vi öppnat november och december och lagt ut så mycket tider vi mäktar med. Vi har lite fler tider än vi brukar ha för säsongsinfluensan, och hoppas att de kommer att räcka. Vi kommer att fortsätta erbjuda vaccintider i januari och februari, men vi har inte detaljplanerat ännu eftersom vårt uppdrag kan komma att ändra sig.

Återigen – ni som kan ta vaccin (främst rör detta covid-19) på vaccinationsmottagning ber vi göra det, så att de som inte kan ta sig dit får plats hos oss på vårdcentralen.

Får man biverkningar?

Alla vacciner kan ge ömhet, svullnad, värmekänsla och rodnad där de getts. Det är inte farligt och går över inom några dagar. Man kan även få feber, huvudvärk och ont i musklerna. Om du får biverkningar som gör dig orolig – kontakta oss eller 1177.

Kan jag få intyg om att jag vaccinerat mig?

Vaccinationsintyg för covid-19 får man enklast genom covidbevis.se, du kan läsa mer på https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Alla vaccinationer vi ger registreras i det nationella vaccinationsregistret.

Kan man få sjukresa till vaccinationen?

Nej, den möjligheten togs tyvärr bort i slutet av september.

Är vaccinerna säkra?

Det finns mycket information och en hel del rykten om olika vacciner. Läs och lyssna på källor du litar på. Vi på Vårdcentralen litar bland annat på 1177.se, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket, där du hittar mycket bra information.

 

Phju, det var långt och mycket! Men vi hoppas att det svarar på många frågor. Ni är som alltid välkomna att kontakta oss (telefon eller 1177.se) om ni har fler frågor, vi svarar så fort vi kan. Vissa dagar har vi mycket att göra, vi ber om fortsatt överseende med att det då kan dröja innan ni får svar.

Och viktigast av allt – vi finns här för er, vi är er vårdcentral även om vi vaccinerar samtidigt. Tveka inte att kontakta oss om ni inte mår bra, oavsett om det rör sig om nya sjukdomssymptom eller en försämring av sjukdomar du vet att du har. Det är många som berättar att ni inte vill störa – ni stör inte. Ibland måste vi prioritera, och då kan vissa saker få vänta lite, men ni ska alltid höra av er om ni är oroliga.


Kommande vaccination mot säsongsinfluensa

Årets vaccination mot säsongsinfluensa startar 9 november. Du som är listad hos oss och erbjuds vaccination mot influensa enligt Region Stockholms program är välkommen att boka tid för kostnadsfri vaccination. Det gäller dig som är
 • 65 år eller äldre
 • Yngre än 65 med vissa sjukdomar (hjärt- eller lungsjukdom, diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar, lever- eller njursvikt, kraftig övervikt, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen eller har flera funktionsnedsättningar).
 • Gravid från v 16 (du kommer vanligen även erbjudas vaccin via din mödravårdscentral).

Läs gärna mer på 1177.se. om vaccinationen.

Du kan boka tid via telefon eller på 1177.se (logga in, välj vårdcentralen och välj “1. Boka tid direkt”). Vi släpper tider löpande, om det inte finns lediga tider just när du tittar får du gärna titta in lite senare.

Att tänka på inför vaccinationen:
– Vaccinationen sker i den så kallade “Yogalokalen” på våningen under vårdcentralen, Sirapsvägen 1.
– Klä dig efter väder, du kommer att få vänta utanför tills det är din tur.
– Tag med dig legitimation och munskydd.
– Ha gärna kortärmat närmast kroppen för att underlätta vaccinationen.
– Tiden är preliminär, väntetider kan förekomma.

Vi väntar fortfarande på besked från Region Stockholm om bokningar för tredje dosen vaccin mot covid-19 för andra än personer med hemsjukvård. Vi återkommer så fort vi vet mer. Som det ser ut idag kommer vi troligen inte kunna erbjuda den samtidigt som du får influensavaccinet, men vi återkommer om det ändras. Kom ihåg att du som är 80 år och äldre redan nu kan boka tid för tredje dosen covid-vaccin vid en vaccinationsmottagning, se nedan.
Välkomna!

Vem kan få tredje dosen på vårdcentralen?

Just nu finns det oklarheter kring vem som kan vaccineras var. Det har idag 30/9 skrivits i media om att även de som inte har hemsjukvård men är över 80 år kan vända sig till sin vårdcentral för att få en tredje dos vaccin mot covid-19. Andra vårdmottagningar (sjukhus, öppenvårdsmottagningar) har även i vissa fall fått besked att de kan hänvisa till oss för vaccination. Vi på vårdcentralen har dock inte fått något sådant uppdrag ännu, och har inte fått vaccin tilldelat oss för det. Vi vet inte när vi får besked, eller när vi kommer att få vaccin. Våra sköterskor har återigen fullt upp i telefon att svara på frågor om vaccinationen, vilket gör att det tyvärr blir längre väntetider i telefonen för er som ringer om andra frågor.

Vi vill därför be er om följande:

 • Du som kan boka tid på vaccinationsmottagning via appen AlltidÖppet eller 08–428 429 30 för din vaccination – gör det. Du kommer att få vaccin snabbare och ger oss möjlighet att fortsätta med vår vanliga verksamhet – att ge er vård.
 • Vid frågor om vaccination – läs på 1177.se, och här på vår hemsida. Vi vet inte mer än vi skriver här, men lovar att hålla sidan uppdaterad så fort vi får mer information.

Tack för ert tålamod!


Vårdcentralen Hökarängen kommer att erbjuda en tredje dos covidvaccin till våra hemsjukvårdspatienter.
Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendera en tredje dos covid-vaccin till boende vid SÄBO, personer med hemtjänst och hemsjukvård samt de som är födda 1941 eller tidigare om det gått minst sex månader sedan de fått andra dosen vaccin.
Övriga grupper som nu rekommenderas en 3:e dos (ålder 80+, människor som har hemtjänst) kommer inte att få den via vårdcentralen utan behöver ringa 08–428 429 30 för att boka tid för detta. På måndag öppnar bokningen till vaccinationsmottagningarna för de som är 80+.
Det går även bra att boka sin vaccination via appen Alltid Öppet.
Boende på SÄBO kommer att erbjudas vaccination på sitt boende.

Fortfarande gäller munskydd!
Idag släpps många smittskyddsrestriktioner i samhället, men på vårdcentralen gäller fortfarande följande:
Patienter >15 års ålder och vårdnadshavare/medföljare ska använda munskydd under vistelse i våra lokaler. Munskyddet tas på senast vid ankomst till mottagningen och behålls på under hela besöket. Detta är för att skydda infektionskänsliga personer från att bli allvarligt sjuka i covid. Till oss kommer en del personer som är sjuka och sköra, och som har medicinsk behandling som sänker immunförsvaret, och det är går inte att jämföra vår verksamhet med att vistas i affärer eller andra inrättningar.
Vi som arbetar här ska också fortsätta använda munskydd för att skydda patienter från asymtomatisk smitta.
Vi vädjar till er att respektera detta. Det har blivit en del diskussioner kring rätten att slippa bära munskydd, och vi hoppas att detta kan öka förståelsen.

Läs mer om vaccination mot covid i Stockholm här.

Nu är sommaren över och vårt laboratorium är igång igen. 
Vi erbjuder våra listade patienter att boka tid för provtagning på vardagar kl 8-10. Vi har inte någon drop in, utan du måste ha en bokad tid.
Du behöver fortfarande ha munskydd när du besöker oss. Undantag gäller barn <16 år samt personer som av någon anledning inte kan bära munskydd.

Sommar på Vårdcentralen Hökarängen
Vårt laboratorium kommer stänga v.26-33 (28/6-23/8). Om du behöver ta blodprover under den perioden ber vi dig vända dig till KS lab i Farsta: https://www.karolinska.se/…/laboratoriet-farsta-lakarhus/
Vi kommer i övrigt att ha öppet alla helgfria vardagar mellan kl 8-17. Vårdcentralen är stängd på Midsommarafton 25/6.
Under sommaren har vi reducerad bemanning och kan därför bara utföra sjukvård som inte kan dröja. Andra besök som inte brådskar, t.ex. årskontroller eller icke-akuta besvär, kan vi hjälpa till med efter semesterperioderna är över.
Vi vill önska alla våra patienter en fin sommar!

Vår del av vaccinationen mot covid-19 närmar sig sitt slut (2021-06-04)

Vi kommer att få vaccin så att det räcker för alla er som är kvar i vårt vaccinationsuppdrag närmsta veckorna. Vi har kontaktat alla vi haft på väntelista och bokat in er. Om du tillhör riskgrupp, ännu inte fyllt 40 och ännu inte hört av dig till oss är det dags att kontakta oss nu. Vi kommer att kunna vaccinera fram till midsommar men behöver några veckors framförhållning för att ordna mer vaccin om det behövs. Är du över 40 år kan du boka vaccin på vaccinationsmottagning precis som de som tillhör fas 4, det kommer att gå fortare än att få vaccin via oss, och det är det som är det viktiga.

Alla ni som tillhör fas 4 – håll er uppdaterade på 1177.se för att se när det blir er tur att boka tid på vaccinationsmottagning. Just nu kan alla som är 40 år och äldre (födda 1981 och tidigare) boka tider. Som tidigare släpps nya tider hela tiden – om det är fullt så försök igen någon dag senare.

Vi börjar se ljuset i slutet på tunneln!

Det har ju fallit sig så att vi har lämnat uppdateringar om vaccinationen varje fredag under våren (eftersom det är då vi haft mest information att ge). Nu när vi är inne på slutspurten och inte kommer ha del i vaccinationerna så kommer vi att återgå till att skriva när vi har något intressant att berätta – mest om annat men såklart om något händer med vaccinationerna.

Ett stort, varmt, jätte-bamse-tack till alla som visat tålamod, förståelse, vaccinationsvilja och kommit med glada tillrop under den här våren! Det hjälper oss att orka och fortsätta med vårt arbete, vi är så tacksamma att få vara er vårdcentral!

Vaccinplanering närmsta veckorna (2021-05-28)

Vi får mer vaccin från nästa vecka! Om allt går som planerat får vi doser för resten av er i fas 3 mellan 18 och 59 år till kommande veckor. På måndag vet vi säkert, men vi planerar att kontakta alla er vi har på vår väntelista närmsta två veckorna, och hoppas då kunna ge er en tid för första dosen innan midsommar.

Vi får Pfizers vaccin för de som kommer för första dosen nu.

Vi vill påminna alla som står på vår väntelista men har bokat tid på annan mottagning att meddela oss så att vi inte jagar er i onödan.

Och alla som inte fått vaccin ännu i fas 4 – fortsätt hålla er uppdaterade på när det är er tur. 1177.se har samlad information om vilka grupper som är och blir aktuella. Appen AlltidÖppet blir ibland överbelastad – försök då igen dagen därpå och kom ihåg att de släpper nya tider nästan varje dag, misströsta inte om det är fullt när du försöker. Du som inte kan använda en app kan ringa 08–428 429 30 för att boka (se 1177.se för nummer till bokning på andra språk).

Efter regn kommer solsken, och efter pandemin ser vi fram emot att få träffa varandra lite närmre!

Vaccin-läget 2021-05-21

Vi får även nästa vecka relativt lite vaccin till oss på vårdcentralen, men hoppas på mer vaccin veckorna därpå. Det finns fortfarande mycket tider på de stora vaccinationsmottagningarna, och vi ber alla er över 45 år (det vill säga ni som kan boka där i nuläget) att boka en tid där även om ni tillhör riskgrupp så att vi tillsammans ser till att alla som ska få vaccin får det så snabbt som möjligt. Det släpps nya tider hela tiden, gå gärna in någon gång per dag och titta.

Efter midsommar kommer vi enbart att ge enstaka doser vaccin, då till dem som saknar svenskt personnummer och därför inte kan boka tid någon annanstans. De stora vaccinationsmottagningarna kommer att sköta övriga vaccinationer under sommaren, så att vi kan fokusera på att ge er den vård vi brukar.

Det är många som frågar vilket vaccin de ska få vid andra dosen – grundregeln är att man får samma som vid första dosen. Det enda undantaget är de som fick Astras vaccin och är under 65 år, som kommer att få Pfizers vaccin som andra dos. Det rör sig om ett mycket litet antal personer. Ni som fått Pfizer som första dos kommer att få det även som andra dos.

Vi har varit kort om personal senaste veckorna, även vi blir förkylda ibland och stannar då självklart hemma. Vi ber om förståelse för att vi har väntetider, både i telefon och för bokade besök, som följd av detta.


Möjlighet för fler att få vaccin på vaccinationsmottagningar (2021-05-14)

Vi får fortsatt stadigt vaccin till oss på vårdcentralen men tyvärr inte så mycket varje vecka. Vi kommer att fortsätta kalla er i åldrarna 18-59 i riskgrupper från vår väntelista så länge vi får vaccin. Eftersom vi inte vet från vecka till vecka hur mycket vi kommer att få är det svårt att göra en uppskattning om när det blir dags för just dig och ber om förståelse för att vi inte kan lämna närmare besked. Vi är fortfarande i åldersgruppen 57-59 år för er vi kallat nästa vecka.

Regionen skalar upp sin vaccination på andra ställen än vårdcentralerna, nya mottagningar öppnas och kapaciteten hos dem är just nu stor. Alla över 50 år kan boka tid, oavsett riskfaktorer, och man kommer troligen att kunna öppna även för yngre inom kort. Vi rekommenderar därför att alla ni som kan bokar en tid hos någon av dem, ni kommer att få ert vaccin snabbare då vilket är det viktigaste i dagsläget.

För er som vill boka tid på vaccinationsmottagning:

 • Enklast är att ladda ned appen AlltidÖppet och följa instruktionerna där.
 • För er som inte har möjlighet till det finns en telefonlinje för bokning: 08–428 429 30, klockan 8 – 19, alla dagar. Det finns även telefonnummer för andra språk, se 1177.se för detaljer.

Om ni får en tid på annan mottagning är vi tacksamma om ni ringer oss och meddelar det.

Ni som lever med skyddad identitet eller saknar svenskt personnummer kan tyvärr inte boka vaccin via Regionens system, ni får gärna kontakta oss så sätter vi er på väntelista hos oss om ni tillhör riskgrupp.

Det som är viktigt är att alla som vill får sitt vaccin, inte vem som ger det – boka tid där du har möjlighet så vaccinerar vi oss till en mer normal och öppen vardag!


Vaccinationsuppdatering 2021-05-07

Vi jobbar på med att vaccinera er i Fas 3 (i åldrarna 18 till 59 år). Vi har gått igenom våra listor för att hitta er, och kommer att kontakta er för bokning av vaccin i takt med att vi får det. Ni får gärna kontakta oss också, i första hand via formulär på 1177.se, i andra hand via telefon. Senaste veckorna har vi tyvärr fått relativt lite vaccin, vilket gör att vi har många på väntelista, men vi kallar er i tur och ordning.

Nytt från nästa vecka är att de av er som får sin första dos vaccin hos oss här på vårdcentralen 10/5 och framåt kommer att få sin andra dos från en vaccinationsmottagning. Ni kommer att få information om hur ni ska boka detta när ni kommer till oss för första dosen. Skälet till detta är att sommaren närmar sig, vår personal behöver få sin semester och vi behöver fokusera på vårt vanliga uppdrag under sommarmånaderna. Ni som redan fått en tid för andra dosen hos oss har självklart kvar den.

Regionen öppnar löpande upp för vaccination av fler via sina större vaccinationsmottagningar. Alla födda 1966 eller tidigare kan nu boka tider (via appen AlltidÖppet eller 08–428 429 30), och man planerar att öppna för fler så snart man får mer vaccin. Läs mer om hur du bokar på 1177.se.

Vi får många frågor från personer som har tekniska svårigheter med appen AlltidÖppet, och undrar om inte vi kan vaccinera istället. Tyvärr får vi endast vaccin till dem vi har skyldighet att vaccinera, och som sagt relativt lite just nu. Vi hänvisar till vaccinationsbokningen vid problem: 08–428 429 30, klockan 8 – 19, alla dagar. Man släpper fortsatt vaccintider löpande – om det är fullt när du försöker så försök igen någon dag senare.

Det går framåt, ibland långsammare, ibland snabbare men vi är glada över varje spruta vi får ge, stort tack till alla er som kommer till oss för att bli vaccinerade, ni gör en insats både för er själva och era medmänniskor!


Uppdatering om vaccination av gravida (2021-05-03)

Vi har precis fått besked att vi på vårdcentralen ska erbjuda vaccin mot covid-19 till vissa gravida. Det gäller dels er med riskfaktor för svår covid-19 (se Folkhälsomyndigheten), dels alla gravida över 35 år eller med BMI (Body mass index) över 30. Vaccin erbjuds efter vecka 12 i graviditeten.

Vi kommer att kontakta dem av er som har riskfaktorer (förutsatt att ni går hos oss för er vård, kontakta oss annars). Ni som av er barnmorska bedöms ha en riskgraviditet kommer att uppmanas att kontakta oss – fyll gärna i formulär på 1177.se eller ring oss. Vi vet ännu inte när vi får vaccin till er, men kontakta oss redan nu så kan vi ställa er på väntelista.


Aktuellt läge kring vaccinationerna 2021-04-30

Vi fortsätter att vaccinera, och har kunnat börja kalla er i Fas 3 i åldrarna 18 till 59 år. Vi kommer att kalla er i åldersordning. Varje husläkare har gått igenom sina listor för att hitta er som uppfyller Folkhälsomyndighetens kriterier för riskgrupp, vi kommer att kontakta er när det är er tur. Ni som har skyddade personuppgifter kan vi inte hitta på detta sätt, kontakta oss om ni tillhör en riskgrupp så hjälper vi er. Detsamma gäller om ni har en riskfaktor men inte sökt vård hos oss för det senaste åren – skicka gärna in ett formulär på 1177.se eller ring oss. Ett undantag är ni som har kontakt med sjukhus för er sjukdom – ni kommer att få vaccin av sjukhuset som ska kontakta er.

Observera att ni som är mellan 60 och 65 år och vill ha vaccin ska boka tid på någon av de vaccinationsmottagningar som finns. Den tidigare planeringen var att vi skulle kunna vaccinera er här, det har dock ändrats och vi kommer inte att få ert vaccin hit (eftersom de stora mottagningarna kan få ut vaccinet fortare). Det gäller även andra dosen. Boka via appen AlltidÖppet eller ring för bokning. Sedan igår är det nya telefonnummer för bokning av vaccintider på de stora vaccinationsmottagningarna:

 • Svenska: 08–428 429 30, öppet alla dagar kl. 08.00 – 19.00
 • Engelska: 08–428 429 20, öppet alla dagar kl. 08.00 – 19.00
 • Arabiska: 08–428 429 01, öppet vardagar kl. 08.00 – 19.00
 • Somaliska: 08–428 429 02, öppet vardagar kl. 08.00 – 10.00
 • Persiska: 08–428 429 08, öppet vardagar kl. 08.00 – 10.00

Vaccinationsmottagningarna finns på många ställen, nya tider släpps hela tiden så misströsta inte om det är fullt just när ni försöker boka, försök igen:

 • Kulturarenan Fållan i Johanneshov.
 • Karolinska Universitetslaboratoriet i Solna.
 • Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
 • Kistamässan i Kista.
 • Sabbatsbergs sjukhus i Stockholms innerstad.
 • Torvalla IP i Haninge.
 • Tullportsgatan i Norrtälje.
 • Baldersgatan i Norrtälje.
 • Odengatan 65 i Stockholms innerstad.
 • Kommunhuset i Täby.
 • Filadelfiakyrkan vid Sankt Eriksplan i Stockholms innerstad.
 • Nacka Strandsmässan i Nacka.
 • Bredbyskolan i Rinkeby.
 • Södertälje vaccinationsenhet, Nygatan 18.

I veckan kom även besked att vissa gravida rekommenderas vaccination. Region Stockholm jobbar på att hitta bästa sätt att erbjuda er vaccin, vi vet ännu inte hur eller var ni kommer att vaccineras, vi meddelar så fort vi vet. Vi kan inte boka er i nuläget.

Det är mycket att hålla reda på nu, vi hjälps åt att reda ut vem som ska få vaccin var. Ett bra sätt att få dagsaktuell information är på 1177.se.

Fira nu en ansvarsfull valborg i år igen – ljusare tider är på väg!


Förtydligande kring bokning för olika grupper (2021-04-22)

Det är glädjande att vi nu börjar få så mycket vaccin till Stockholm att vaccinationerna kan börja även i fas 3 nästa vecka. Då det är mycket information och vissa saker ändras vill vi reda ut hur vi planerar och hur ni kan kontakta oss (utefter de instruktioner och den vaccintilldelning vi får). En överblick finns även på 1177.se.

 • Fas 1 = personer boende på äldreboenden (SÄBO), LSS-boenden och i hemsjukvården (samt viss sjukvårds- och omsorgspersonal) är alla erbjudna dos 1 och merparten är fullvaccinerade. Om vi skulle ha missat någon av er som patienter – hör genast av er till oss (personal vaccineras alltid av arbetsgivaren).
 • Fas 2 (pågående)
  • Personer som fyller 65 år i år samt äldre: Vi vaccinerar er här på vårdcentralen om ni kontaktar oss (via 1177.se eller telefon) och vi har vaccin. Om vi inte har säker tillgång till vaccin ställer vi er på vår väntelista och kallar när vi har vaccin. Det går även utmärkt att boka tid på någon av de större vaccinationsmottagningarna (via telefon 1177, knappval 6 eller appen AlltidÖppet), det är i nuläget ett snabbare sätt att få vaccin då de har större tillgång än vi just nu.
   Vi har kallat merparten av er vi haft på väntelista. Några står kvar av olika skäl (exempelvis att man varit bortrest, varit sjuk mm) – er fortsätter vi att försöka nå men ni får gärna kontakta oss igen. Meddela gärna även om ni fått vaccin på annat håll.
   Observera att de som avsagt sig en viss vaccinsort tyvärr inte kan stå kvar på väntelista, utan är enligt Regionens riktlinjer hänvisade till att boka tid på vaccinationsmottagning (där man dock inte heller kan välja vaccinsort) eller vänta till den allmänna vaccinationen i Fas 4.
  • Personer med insatser enligt LSS: Ni har/kommer att få ett brev från kommunen som gör att ni är berättigade till vaccination hos oss på vårdcentralen. Kontakta oss då om du inte redan ställt tid på vår väntelista, det går bra att ringa eller skicka in formulär på 1177.se. Vi kommer att kalla er så snart vi har vaccin att erbjuda.
 • Fas 3 (vi börjar vaccinationerna i nästa vecka)
  • Personer i åldern 60-64 år, med eller utan riskfaktor för svår sjukdom: vaccineras via vaccinationsmottagning. Det går bra att ringa 1177, knappval 6 eller använda appen AlltidÖppet. Om det inte finns tider när ni ringer/tittar – försök igen någon dag senare, man fyller på med tider hela tiden.
   Ni som är i denna ålder och har en riskfaktor och därför ställt er på vår väntelista – det är tyvärr inte vi som ska vaccinera er, boka en tid via vaccinationsmottagning enligt ovan. Detta har ändrats sedan vi gick ut med våra väntelistor, eftersom man fått större kapacitet på vaccinationsmottagningarna och vi på vårdcentralen behöver prioritera våra vanliga uppgifter som vårdcentral.
  • Personer i åldern 18-59 år med riskfaktor för svår sjukdom (se Folkhälsomyndigheten för definition): om ni inte haft kontakt med sjukhus för er sjukdom senaste året kommer ni att vaccineras av oss på vårdcentralen. De som har en kontakt på sjukhus kommer att kallas av sjukhuset.
   Ni som står på vår väntelista sedan tidigare behöver inte göra något – vi kallar er. Vi kommer även att kalla dem av er där vi har kännedom om er sjukdom, det vill säga där vi har en diagnos registrerad här senaste åren. Vi kontaktar er när det är er tur, men om du är listad hos oss, har en riskfaktor och inte hör något närmaste veckorna får du gärna kontakta oss, i första hand gärna via formulär på 1177.se men det går även bra per telefon.
   Det är många som ringer och frågar om deras tillstånd/sjukdom räknas som riskfaktor. Vi följer de kriterier som finns, det finns andra sjukdomar som självklart kan vara svåra men där man inte sett någon koppling till svår covid-19.
 • Fas 4 – övriga. Ni kommer att erbjudas vaccination via vaccinationsmottagningarna, preliminärt med start i början av maj. Håll utkik på 1177.se.

Dagens läge gällande vaccinationerna + lättade restriktioner! (2021-04-16)

Vi har haft gott om vaccin denna vecka och har vaccinerat eller bokat tid för nästan alla er över 65 år som stått på vår väntelista. Ni som är 65 år eller äldre, listade hos oss och vill ha vaccin men inte haft kontakt med oss ännu – välkomna att kontakta oss per telefon eller via 1177.se. Vi hoppas kunna gå vidare med övriga i Fas 2 (det vill säga er med LSS-insatser) inom kort.

Nästa vecka kommer vi att få en mindre mängd vaccin, men hoppas på mer kommande veckor (vi har inte fått besked om vilken sort det blir ännu). Region Stockholm har uppdaterat sin preliminära tidsplanering och vi hoppas få gå vidare till fas 3 vecka 17, vi står redo så fort vi får klartecken och mer vaccin.

I fas 3 kommer vi på vårdcentralen vaccinera er mellan 18 och 59 år med riskfaktorer för svår sjukdom (se Folkhälsomyndigheten för mer information om grupperna). Ni som inte redan ställt er på vår väntelista är välkomna att göra det, antingen via telefon eller via 1177.se.

Ni som är mellan 60 och 65 kommer att erbjudas vaccin på någon av de vaccinationsmottagningar som Regionen öppnat i samarbete med vaccinationsbyråer. Tider kommer att kunna bokas både via appen AlltidÖppet och via telefon (öppnar enligt uppgift nästa vecka). Håll utkik på 1177.se där du ser när det är din tur och hur du gör för att boka.

Vi vill påminna om att man har beslutat att man inte får välja vaccin, om man accepterar en tid är det viktigt att man kan tänka sig att ta det vaccin man får. Vi vill återigen tacka alla er som kommit in med kort varsel när vi fått doser över, vi har fortfarande inte behövt slänga en enda dos! Ni som valt att avvakta med vaccination på grund av oro för biverkningar är enligt Regionen hänvisade till att vänta till den allmänna vaccinationen i Fas 4, vi kan tyvärr inte kalla er igen som det ser ut nu.

Och dagens stora, glada nyhet – man bedömer att kunskapen om skydd efter vaccination är så pass god att de som fått första dosen för tre veckor eller mer sedan kan umgås med andra i lite större utsträckning. Fortfarande i små sammanhang, men det är ok att krama friska barn och barnbarn igen. Kom ihåg att skydda de i riskgrupper som ännu inte är vaccinerade – du som är vaccinerad har skydd mot svår sjukdom men man kan inte säkert veta att man ändå inte kan sprida smitta till andra – var varsamma med varandra. Vi gläds åt ljusningen, och hoppas att det blir lite lättare att härda ut med övriga försiktighetsåtgärder ett tag till.

Fortsatt bra takt med vaccinationer (2021-04-09)

Vi har denna vecka kunnat vaccinera i princip alla över 72 år som vi haft på väntelista. Vi kommer få mer vaccin nu och hoppas komma en bit under 70 års ålder på er vi vaccinerar nästa vecka. Stort tack till er alla som kommit med kort varsel – vi har ännu inte behövt kasta en enda dos tack vare att ni ställer upp när vi får återbud och lyckas få ut extra doser!
Det är fortfarande många som har en oro och frågor kring Astras vaccin (vi har fortfarande Astra och Pfizer). Vi har full förståelse för detta, särskilt med den mediebevakning som pågår. Vi är dock lugna med att det är ett bra vaccin som ger ett lika bra skydd som övriga, och att allvarliga biverkningar är mycket ovanliga. Det finns utmärkt information på Läkemedelsverkets hemsida. De har samlat vanliga frågor och svar, man kan även ringa till dem för att få information. Den vanligaste frågan vi får i nuläget är om det går bra att ta Astras vaccin om man tar blodförtunnande, om man haft blodproppar eller blödningar tidigare och svaret på den frågan är “ja”. Man har inte sett några kopplingar till dessa faktorer i de få fall där personer drabbats av blödningsrubbningar eller blodproppar.
Vi har ett ovanligt läge, där vi ger läkemedel samtidigt som vi lär oss om dem. Det finns många frågor vi inte har svar på ännu, men det finns också mycket vi vet. Det är lätt att man tänker att man inte vill ta onödiga risker med ett vaccin, men kom ihåg att risken att gå ovaccinerad är mycket större både för dig och för personer i din närhet. Alla läkemedel och alla vacciner har biverkningar, och det är alltid en tragedi när någon drabbas av något allvarligt. Men det är lika illa att personer dagligen dör i en sjukdom vi har tillgång till vaccin mot. Sjukhusen är hårt belastade eftersom vi fortfarande har en kraftig spridning.
Det är helt frivilligt att vaccinera sig, om du väljer att avvakta eller vänta är vi glada om du meddelar oss det. Man kan fortsatt inte välja vilket vaccin man får, detta är beslutat från Regionen. Vi kan inte lova ett specifikt vaccin, vi vet inte alltid vilket det blir från dag till dag. Om man inte kan tänka sig att ta det vaccin som finns vill vi att man avstår i nuläget, risken är annars att vi står med en dos som vi måste kassera om vi inte hinner få in någon annan som kan ta den. Ett vaccin uppdraget i spruta håller bara några timmar.
Ingen vet idag hur tillgången till de olika vaccinerna kommer att se ut framöver, vi kan inte heller lova att man kan få ett annat vaccin senare.
För att öka takten i vaccinationerna har Regionen, som de flesta vet, öppnat fyra större vaccinationsmottagningar där man kan boka tid via appen “AlltidÖppet”. Vi märker att många fått tider där, vilket är bra för då kommer vi snabbare till ett läge där tillräckligt många blivit vaccinerade. Vi ber er dock att tänka på att meddela oss om ni fått vaccin på annat sätt om ni även står på vår väntelista, det gäller även er som vaccinerats i annat län. Vi behöver så god framförhållning som möjligt så att vi hinner få in någon annan till er dos.
Vi jobbar på tillsammans – spruta för spruta tar vi oss mot en mer normal vardag!

Vaccinationsläge 2021-04-01

Vi har fått bra med vaccin denna vecka, och det ska enligt prognos fortsätta att komma ganska mycket kommande två veckor. Ni som är över 75 år kommer att få ett brev kommande vecka, om ni är listade hos oss och vill ha vaccin men inte redan ställt er på väntelista får ni gärna kontakta oss:

 1. Använd vårt formulär på 1177.se (“Förfrågan om vaccination mot covid-19”)
 2. Ring oss på 08-58720200, knappval 5, tala in namn, personnummer och aktuellt telefonnummer så kontaktar vi er så snart vi kan.

Det går även att boka tid hos andra vaccinatörer än vårdcentraler för er som är mellan 75 och 79 år om ni har möjlighet att använda Regionens app “Alltid Öppet”. Mer information om hur du bokar via dem finns på 1177.se.

Vi kommer kunna fortsätta med övriga i fas 2 i fallande åldersordning närmsta veckorna, ni som står på väntelista blir kallade, övriga är välkomna att ställa er på väntelistan så kallar vi er så fort det är er tur!

Nu börjar det kännas riktigt positivt för oss här – vi är trötta men glada efter att ha fått boka in så många av er kommande vecka och ser fram emot att få fortsätta i samma takt!

Vi önskar alla en riktigt glad påsk – med ansvarsfullt avstånd men mycket glädje!


Nu fortsätter vi vaccinera fler (2021-03-26)

Efter att både Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket noga har gått igenom läget kring Astra Zenecas vaccin godkänner de fortsatt användning för personer över 65 år, eftersom man inte sett några allvarliga fall av blödningar eller blodproppar i den gruppen. Man avvaktar lite till för dem under 65 år i väntan på en ytterligare genomgång för att vara så säkra det går. Region Stockholm och vi fortsätter därför nu att vaccinera med Astras vaccin efter pausen, vi är i en fas där alla vi vaccinerar är över 65 år. Vi är glada att få fortsätta och därmed bidra till att fler får ett bra skydd.

Vi kommer därför åter att kunna vaccinera betydligt fler varje vecka. I kommande vecka (v 13) tar vi krafttag och vaccinerar med allt vi har tillgängligt. Just nu är det både Astras och Pfizers vaccin, det varierar från dag till dag och man kan inte välja vilket vaccin man får. Vi kommer att hinna vaccinera alla er över 80 år som haft möjlighet att komma i början av veckan, och fortsätter därefter med er som är mellan 75 och 79 år, med de äldsta först. Vi kommer inte att hinna klart med er alla under veckan utan fortsätter sedan efter påsk.

Det är många som kontaktar oss och vill veta var man står i kön. Vi kan tyvärr inte meddela alla individuellt om väntetider, eftersom det helt beror på hur mycket vaccin vi får och ni är många som väntar. Vi ber er visa hänsyn gentemot dem som behöver ringa oss med medicinska frågor, som behöver komma fram i telefonen. Om ni står på väntelistan kan ni vara trygga med att vi kommer att kalla er i tur och ordning. Om ni angett att det går bra att vi kallar er via SMS är det extra viktigt att ni är uppmärksamma, ni får då ett SMS med två dagars framförhållning. Eftersom vi vaccinerar fler och därmed lägger mer resurser på det kan det tyvärr bli längre väntetider än vanligt, både i telefon och på besök, vi ber om förståelse för det. Vi vill dock inte att ni tvekar att kontakta oss om ni har besvär med hälsan.

Vi vill påminna om saker som är bra att veta inför ens vaccination:

 • Vi vaccinerar just nu främst i lokaler vi fått hyra tillfälligt Sirapsvägen 1, runt hörnet nedanför ingången till vårdcentralen (i samma hus) där det tidigare legat en Yogalokal. Vi ger även enstaka doser uppe på vanliga mottagningen. Vi kommer att skylta så tydligt vi kan, om du är osäker på vart du ska gå är du välkommen in till receptionen så hjälper vi dig.
 • Om du får sjukdomssymptom av något slag inför din vaccination – ring oss och rådgör innan du kommer. Om du inte kan komma av någon anledning – meddela oss så snart som möjligt så att vi hinner få hit någon annan som kan få dosen.
 • Tag med dig munskydd.
 • Tag med dig legitimation.
 • Ha gärna linne eller undertröja med kort ärm närmast kroppen, och kläder på överkroppen som är lätta för dig att ta av och på, så att vi kommer åt överarmen på ett enkelt sätt.
 • Var klädd efter väder, vi tar in i lokalerna så fort vi kan men det kan bli väntetid utanför.
 • Vänta utanför dörren tills vi hämtar in dig. Tänk på att hålla avstånd om ni är flera som väntar.
 • Du kommer att få besvara en kort hälsodeklaration, den finns på baksidan av brevet du fått från Region Stockholm om du hunnit få det, annars tar vi det när du kommer. Du får gärna fylla i den hemma inför besöket och ta med den.
 • Du får sedan ditt vaccin och skriftlig information, samt en tid för din andra dos (nu efter 6 veckor om du får Pfizers vaccin, efter 9 veckor om du får Astras).
 • Därefter får du sitta och vänta (inomhus) i 15 minuter för observation innan du får gå hem.

I övrigt jobbar Region Stockholm för att ta fram ett system för att kunna vaccinera er i fas 3 och 4 så snabbt som möjligt. Tidigare var det tänkt att vi på vårdcentralen skulle vaccinera alla i fas 3, men nu kommer man troligen att ta hjälp av andra vaccinationsmottagningar för er som är mellan 60 och 65 år och i övrigt friska (läs mer om de olika faserna på Folkhälsomyndighetens hemsida) för att det ska gå fortare. Detta är fortfarande preliminärt, vi håller er uppdaterade med vad vi vet, ni kan även läsa på 1177.se om när och hur olika grupper kan boka tid för vaccination.

Uppdatering kl 16:00: vi har precis fått veta att ni som är 80 år och äldre (dvs födda 1941 och tidigare) också kan boka er vaccination på andra vaccinställen än hos oss på vårdcentralen om ni inte redan fått en tid hos oss. Följ instruktionerna på 1177.se i så fall. Om du redan fått en tid hos oss men väljer att ta vaccinet på annan plats istället så ber vi dig meddela oss det direkt, så att dosen hos oss kan gå till någon annan. Det gäller även om du står på väntelista hos oss och får vaccinet på annan plats – meddela oss så att vi kan ta bort dig från vår lista så att vi kan planera bättre.

Tänk på att det tyvärr är en fortsatt ökad spridning och sjukhusen är hårt belastade. Det är därför extra noga att alla följer de allmänna råden – tag hand om både er själva och andra ett litet tag till. Vi vet att det kan kännas nästan outhärdligt att vänta när man väntat så länge, men nu får vi äntligen lite fart i vaccinationerna – vi ser fram emot att få öka takten nu!


Inget nytt om vaccinationerna ännu (2021-03-19)

Som ni säkert sett i media har Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) efter sin genomgång bedömt att man kan fortsätta vaccinera med Astra Zenecas vaccin. Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket granskar nu deras rapport, och har meddelat att de kommer att lämna besked nästa vecka om vad som kommer att gälla i Sverige. Vi inväntar det beslutet, och fortsätter med de doser av Pfizers vaccin vi har så länge.

Många är oroliga och kontaktar oss med frågor om man kan få välja vaccin. Det finns inte möjlighet till det, vi kommer att använda de vaccin som är godkända och vi får oss tilldelade. Man kan inte välja att avstå en vecka för att det inte är det vaccin man skulle önska, och sedan få ett annat vaccin nästa vecka, utan man får då vänta tills den allmänna vaccinationen kommer igång. Vi förstår den oro som kan finnas, det kan kännas osäkert när man läser om allvarliga tillstånd i samband med vaccinet, men kom ihåg att en extra granskning av ett vaccin faktiskt innebär att det blivit extra noga kontrollerat. Man har kommit fram till att risken bedömts vara mycket liten i förhållande till vinsten att skydda mot sjukdomen covid-19 och de svåra följder den kan leda till.

Folkhälsomyndigheten har idag gått ut med en ändring i doseringsintervallen med syfte att fler personer ska kunna få första dosen tidigare. Det leder till att andra dosen dröjer lite längre. Vi väntar fortfarande på besked om vad det rent konkret innebär för vår vaccination av er, vi meddelar så snart vi vet.

Om vi får använda Astra Zenecas vaccin kommer vi att kunna ge vaccin till alla er över 80 år nästa vecka, förutsatt att vi håller oss friska här. Vi kommer sedan att fortsätta med er i ålder 75 till 79 år. Man försöker hålla en jämn takt i Stockholm, och se till att rätt grupper prioriteras.

Vi hoppas kunna ge mer positiva och konkreta besked nästa vecka, och lovar att återkomma så fort vi vet mer. Sköt om er, var ute i solskenet med lagom avstånd till varandra!


Astras vaccin pausas 2021-03-16

Vi har precis fått ta del av Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccinationer mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin av försiktighetsskäl. Region Stockholm och därmed vi följer naturligtvis beslutet. Vi kommer att kontakta dem av er som var planerade för vaccin med Astra Zeneca (det rör sig om ett 40-tal personer denna vecka, vi hade inte hunnit börja vaccinera med det ännu) och kommer tyvärr att behöva avboka er tid i nuläget. Vi kommer att placera er på väntelista igen och ger er en ny tid så fort vi får nya doser av annat vaccin.

Vi vet inte mer om hur det ser ut framåt, vi inväntar besked och håller er uppdaterade så fort vi får veta mer.

Vi kommer att fortsätta vaccinera med Pfizers vaccin. Vi har dock tyvärr fått färre doser Pfizer-vaccin denna vecka än utlovat, men merparten av er som skulle få vaccin denna vecka kommer att få det, vi kontaktar övriga. Alla ni som är planerade för andra dosen kommer att få er andra dos.

Vi lever verkligen i en föränderlig värld, vi gör vårt bästa och anpassar oss. Vi beklagar att det blir olika besked från vecka till vecka och att vissa av er kommer att få vänta lite längre på vaccin.


Vaccinationsläge nu och framåt (2021-03-12)

Idag kommer lite längre information, både om vad vi vet och vad vi inte vet samt lite påminnelser till er som nu börjat få vaccin.

Om läget just nu och framåt

Vi har nu vaccinerat alla våra patienter i fas 1 (de med hemsjukvård och de som har hemtjänst med omsorgsinsatser) med en första dos vaccin mot covid-19, och börjar nästa vecka med andra dosen till dem. Parallellt har vi börjat vaccinera de över 80 år (födda 1941 och tidigare) i fas 2 denna vecka. Vi har fått besked att vi kommer att få tillräckligt med vaccin närmsta veckorna för att ge alla som är 80 år och äldre en första dos, och kommer sedan att gå vidare med de mellan 70 och 80 år (födda 1942–1951).

Som ni säkert läst och hört är det mycket som ändras kring planeringen av vaccinationerna, dels eftersom Astra Zenecas vaccin försenas i leveranserna, dels att vi idag väntar besked om ett fjärde vaccin som kan komma att godkännas. Vi ber därför om fortsatt tålamod med att vi inte kan ge exakta tider för när det är dags för alla vaccinationer – vi vet helt enkelt inte, liksom Region Stockholm och Sverige i stort inte vet förrän vaccinet är levererat. Det finns en preliminär planering som uppdateras på 1177.se, men det kan ändras åt båda hållen beroende på vad som sker med leveranserna. Vad vi vet är att vi kommer att vaccinera er så fort vi får vaccin, och vi fortsätter hålla er uppdaterade på hemsida, Facebook och i fönstret i väntrummet om var vi står just nu.

Just nu får vi både Pfizers och Astra Zenecas vaccin. De kommer olika dagar, man kan inte styra vilket vaccin man ska få utan det avgörs helt av våra leveranser. Pfizers vaccin ges med 3 veckors mellanrum mellan de två doserna, Astra Zenecas just nu med 9 veckors mellanrum. Båda vaccinerna ger bra och likvärdigt skydd.

Det har skrivits en hel del om Astra Zenecas vaccin i pressen, och vi får många frågor om det. Vi följer Läkemedelsverkets beslut, det finns ingenting i nuläget som säger att det är en orimlig risk att ta vaccinet. Vi vill påminna att risken med att många går ovaccinerade är större – varje dos som skjuts upp kan medföra att någon insjuknar i covid-19 med allvarliga konsekvenser.

Hur vet man när det är ens tur?

Region Stockholm har börjat skicka ut brev till er som står näst på tur för att få vaccination. Där står det att man ska kontakta sin vårdcentral för att boka tid. Alla ni som redan ställt er på vår väntelista behöver inte göra något ytterligare, ni kommer att bli kallade. Brevet är tänkt av Regionen som en påminnelse att det är dags att boka tid om man inte redan gjort det, det har skickats ut i slumpvis ordning till alla över 80 år för att ingen ska missa att det är dags att boka tid. Det betyder inte att vi fått doser för alla som fått brevet ännu.

Regionen jobbar även på att se hur man smidigt ska kunna boka sig för vaccin, både för er som ska få det här på vårdcentralen och för er som kommer att få det via någon annan. Vi i Hökarängen kommer i nuläget inte att släppa några webbokningsbara tider här på vårdcentralen eftersom vi vill säkerställa att alla får vaccin i rätt ordning – efter medicinsk prioritering och inte efter vem som hittar tider först.

Ni som vill ha vaccin och inte redan meddelat oss det är välkomna att kontakta oss per telefon (knappval 5, en telefonsvarare) eller via vårt formulär på 1177.se (se tidigare nyhet 2021-02-12 för instruktioner).

Vi kallar dem som sagt att det går bra via sms, som kommer att komma två dagar innan tiden (vi har försökt få till längre förvarning, men det är tyvärr inte tekniskt möjligt i nuläget, vi beklagar detta). Du som berättat att du inte kan ta sms-kallelse kontaktar vi på annat sätt som vi överenskommit. Vi vill åter påminna att det är extremt viktigt att du ringer och meddelar oss om du fått en tid men inte kan komma, så att vi hinner kalla in någon annan till den dosen. Du som behöver boka av kommer att få en ny tid.

När du fått en tid för vaccination kan följande vara bra att veta:

 • Vi vaccinerar just nu främst i lokaler vi fått hyra tillfälligt Sirapsvägen 1, runt hörnet nedanför ingången till vårdcentralen (i samma hus) där det tidigare legat en Yogalokal. Vi ger även enstaka doser uppe på vanliga mottagningen, då meddelar vi dig i så fall det när du kallas. Vi kommer att skylta så tydligt vi kan, om du är osäker på vart du ska gå är du välkommen in till receptionen så hjälper vi dig.
 • Om du får sjukdomssymptom av något slag inför din vaccination – ring oss och rådgör innan du kommer.
 • Tag med dig munskydd (rekommenderas i nuläget i alla vårdlokaler).
 • Tag med dig legitimation.
 • Ha gärna linne eller undertröja med kort ärm närmast kroppen, och kläder på överkroppen som är lätta för dig att ta av och på, så att vi kommer åt överarmen på ett enkelt sätt.
 • Var klädd efter väder, vi tar in i lokalerna så fort vi kan men det kan bli väntetid utanför.
 • Vänta utanför dörren tills vi hämtar in dig. Tänk på att hålla avstånd om ni är flera som väntar.
 • Du kommer att få besvara en kort hälsodeklaration, den finns på baksidan av brevet du fått från Region Stockholm. Du får gärna fylla i den hemma inför besöket och ta med den.
 • Du får sedan ditt vaccin och lite skriftlig information, samt en tid för din andra dos.
 • Därefter måste du sitta och vänta (inomhus) i 15 minuter för observation innan du får gå hem.

Efter vaccinationen:

Många får milda biverkningar efter vaccinationen (oftast lätt och kortvarig feber, lätt huvudvärk), precis som med andra vacciner. Om du får biverkningar kan de vara svåra att skilja från infektionssymptom, det är därför viktigt att du följer de allmänna råden och isolerar dig, samt beställer ett test för covid-19 om de ej går över inom 24 timmar. Rådgör med 1177 om du blir osäker.

Eftersom det här är helt nya vacciner har Läkemedelsverket i uppdrag att övervaka dem extra noga, därför är det viktigt att alla som får biverkningar, även de lätta, rapporterar in dem. Du rapporterar själv in enkla biverkningar, du kommer att få instruktioner om hur du gör i samband med din vaccination och kan annars hitta den på Läkemedelsverkets hemsida. Blanketten är omfattande, men du behöver inte kunna fylla i alla rutor, bara de som är markerade som obligatoriska.

Kom ihåg att de allmänna råden för att minska smittspridning fortfarande gäller, även när du är vaccinerad. Man har sett fall där även vaccinerade personer blivit smittade, och även om det verkar ovanligt är vi inte i ett läge där vi kan chansa – var varsamma både om er själva och andra! Vi hoppas på lättnader framöver men vi är inte där ännu.

Den vanliga vården på vårdcentralen

Vi ska inte glömma att mitt i all vaccination är vi fortfarande en vårdcentral, och vårt jobb är att ge er vård så att ni kan hålla en god hälsa. Vi lägger nu mycket resurser på att få ut vaccinet så fort som möjligt så att vi ska kunna återgå till ett mer normalt läge, men du är fortfarande välkommen att kontakta oss för “vanliga” saker. Om du är orolig för din hälsa ska du inte tveka att höra av dig till oss. Däremot är vi inte fler än vi brukar, och även vi drabbas av sjukfrånvaro i dessa tider. Vi är därför mycket tacksamma för alla er som har förståelse när vi behöver skjuta upp era besök där vi bedömer att det inte innebär någon risk för er hälsa. Det rör sig främst om årskontroller av kroniska tillstånd som får vänta några månader till, men även om tillstånd där vi kan hjälpa er till egenvård eller annan vårdmottagning istället för att komma hit. Vi har tyvärr längre väntetider än vanligt till våra besök, vilket vi hoppas på förståelse för i detta läge. Det är dock viktigt att ni inte drar er för att höra av er om er hälsa försämrats – vi har fortfarande vanliga besök och videobesök när det behövs.

 

Stort tack till er alla för ert tålamod och förståelse och sköt om er!


Snart dags för start av fas 2 (2021-03-05)

Vi har snart fått så mycket vaccin att alla inom vår hemsjukvård och de som har hemtjänst med omsorgsinsatser (fas 1) har fått sin första dos, vi kommer att bli klara med detta under kommande vecka (v 10). Vi kommer då att få börja med fas 2 – er över 65 år. Vi följer Region Stockholms riktlinjer och börjar med de äldsta först, i ett första skede kommer ni över 80 år att erbjudas vaccin.

Flera av er över 80 år kommer under veckan att få hem ett brev från Region Stockholm om att det är er tur, och att ni kan kontakta oss för att boka tid. Ni som redan ställt er på väntelista – vi kommer att kalla er så ni behöver inte göra något mer. Om ni inte redan ställt er på väntelista men vill ha vaccin är ni välkomna att ringa oss (knappval 5) eller kontakta oss via 1177.se.

Obs – det är jätteviktigt att vi använder allt vaccin vi får – om du får en kallelse till en tid du inte kan komma behöver du omedelbart meddela oss det så att vi hinner ge just den dosen till någon annan.

I takt med att vi får mer vaccin kommer vi börja vaccinera fler. Eftersom Folkhälsomyndigheten nu godkänt Astra Zenecas vaccin även för er över 65 kommer vi att få det vaccinet också. Man kan inte välja vaccin, vi får ge det vi får, vilken sort det blir kan variera. Vi väntar fortfarande på detaljer om hur snart vi kan få mer vaccin, Regionen håller på att göra en ny plan i och med den nya informationen och vi hoppas veta mer under nästa vecka.

Fortsätt att ta hand om er alla, håll fysiskt avstånd än så länge även ni som är vaccinerade.  Vi väntar alla på lättnad efter ett långt år med corona, tyvärr är vi inte där ännu utan har en stor spridning just nu. Men vi är igång, de allra sköraste kommer snart att ha ett bättre skydd och vaccinet kommer att komma snabbare nu!


Vi är igång med fas 1 (2021-02-19)

Vi har denna vecka vaccinerat drygt 40 patienter i vår hemsjukvård med de doser vaccin vi fått än så länge. Nästa vecka kommer nya doser och vi fortsätter. I nuläget får vi Pfizers vaccin, vi vet inte vilka sorter vi kommer att få framöver. Man kommer inte att ha möjlighet att välja vaccinsort, vi får oss tilldelat vaccin till de olika faserna.

Ingen kan ge någon exakt tidsplan för hur snabbt vi kommer att kunna öka takten, men Region Stockholm uppskattar i nuläget att vi kommer kunna börja med fas 2 tidigast i mitten på mars och fas 3 successivt från april. I fas 2 kommer vi att börja med de äldsta först.

Ni som är över 80 år kommer närmsta veckorna att få ett brev från Region Stockholm med information om hur ni kan boka en tid för vaccin. Läs gärna mer nedan, ni kan antingen ringa vår telefonsvarare för covid-vaccination eller fylla i ett formulär på 1177.se. Alla ni som redan anmält er – tack! Vi kommer att kalla er i medicinsk prioritetsordning.

Vi hänger i, och hoppas få jobba i raskare takt inom kort!


Vaccination i fas 1 startar nästa vecka! – Uppdatering 2021-02-19

Nu kan vi börja! Vi har fått bekräftat att vi kommer att få ett mindre antal doser nästa vecka, och står redo med allt som behövs. Vi kommer att börja vaccinera våra sköraste i hemsjukvården närmsta veckorna. Region Stockholm kommer att fördela ut vaccinet så att alla områden i Stockholm får rättvisa möjligheter att vaccinera i fas 1, därefter börjar med fas 2.

Kom ihåg att ställa dig på väntelista (via 1177.se eller telefon, se nedan) om du tillhör fas 2 eller 3 och vill ha vaccin. Vi kommer att kalla er i medicinsk prioritetsordning (som beslutas av Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten) så fort vi får vaccin. Eftersom leveranserna tidigare inte kommit som utlovat vågar man inte lova några säkra datum men alla arbetar för att det ska gå så fort som möjligt, vi håller tummarna inför mars.

Vi är igång – men det är långt ifrån färdigt så fortsätt hålla fysiskt avstånd, ta hand om dig själv, dina nära och alla andra!


Viktigt om munskydd

Region Stockholm har beslutat att alla patienter och medföljare ska bära munskydd på öppenvårdsinrättningar, inklusive vårdcentralen:

Munskyddet tas på senast vid ankomst till mottagningen och behålls på under hela besöket. Om munskyddet behöver tas av under undersökning och behandling kasseras det och ett nytt munskydd tas på efteråt.
Undantag gäller barn <16 år samt personer som av någon anledning inte kan bära munskydd.

Skälet är att vi tyvärr ser en ökad smittspridning, och vi måste göra allt för att minska smittspridningen.

Vi ber er därför ta med munskydd och ta på dem innan ni går in genom ytterdörren hos oss.


Första vaccindoserna på väg – Uppdatering 2021-02-12

Vi har fått besked att vi med stor sannolikhet kommer få ett litet antal vaccindoser om två veckor. Vi kommer då att börja vaccinera några av våra hemsjukvårds- och hemtjänstpatienter (fas 1 enligt Folkhälsomyndigheten), vi kommer att kontakta dem det gäller.

Vi hoppas att vi därefter får större leveranser för att kunna fortsätta vaccinationerna i högre takt, till en början i fas 1 men så småningom fas 2 och 3.

Se www.folkhalsomyndigheten.se för information om vilka som ingår i de olika faserna. Ni som tillhör fas 4 kommer som sagt att få vaccination på annat sätt än via oss på vårdcentralen som det ser ut nu, mer information ska komma på 1177.se.

Många har ställt sig på väntelista, ni som ännu inte gjort det och vill ha vaccin är välkomna att göra det genom något av följande sätt (du behöver tillhöra fas 2 eller 3 och vara listad hos oss):

 1. Använd vårt formulär på 1177.se. Du loggar in med bankID, klickar på vår mottagning (i fältet “Vårdval”) och välj formuläret “Förfrågan om vaccination mot covid-19” bland våra e-tjänster. Se till att du får en bekräftelse på att ärendet är skickat.
  Du får svar på 1177.se.
 2. Ring oss på vårt vanliga telefonnummer (08-58720200) och välj knappval 5. Tala in:
  – Namn och personnummer
  – Aktuellt telefonnummer
  Du får svar via SMS, om du inte kan ta emot SMS ber vi dig säga det när du lämnar ditt meddelande.

Det närmar sig – håll ut och ta hand om varandra!


Uppdatering om kommande vaccination mot covid -19 2021-02-05
Möjlighet att ställa sig på väntelista för personer i fas 2 och 3

I veckan har Folkhälsomyndigheten uppdaterat vilka som ingår i de olika faserna av vaccinationen mot covid-19, en bra sammanfattning finns på deras hemsida: www.folkhalsomyndigheten.se. Vi tror att vi därmed kommer få möjlighet att vaccinera flera av er och ser fram emot att få börja.

Man arbetar hårt för att få igång vaccinationerna, leveranserna har ju dröjt men vi hoppas att de kommer igång snart. Förhoppningen i Stockholm är att kunna börja i liten skala på vårdcentralerna i slutet av februari och förhoppningsvis i ökande takt under mars. Tidsplaneringen är preliminär, allt kan hända, men vi förbereder oss för att kunna vaccinera er så fort vaccinet kommer till oss.

Vi har ännu inte fått information om vilket eller vilka vaccin vi kommer att få, och kommer inte att kunna påverka detta.

Ni som tillhör fas 1, det vill säga som har hemsjukvård eller hemtjänst, har vi fått listor på och kommer att kontakta så fort vi får vaccin – ni kommer att få först.

För er som tillhör fas 2 och 3 (se www.folkhalsomyndigheten.se): Vi kan nu öppna möjligheter för er som är listade hos oss och som vill vaccinera er att ställa er på väntelista. Vi kommer då att kalla er så snabbt som möjligt när vi börjar få mer vaccin. Eftersom alla uppdateringar av kriterierna för vem som tillhör de olika faserna inte har landat helt ber vi om förståelse för att vi kommer att få återkomma till några av er lite längre fram med besked om vilken fas ni tillhör. Men ni är välkomna att kontakta oss för att ställa er på väntelista redan nu!

Du kan kontakta oss om detta på något av följande sätt:

 1. Använd vårt formulär på 1177.se. Du loggar in med bankID, klickar på vår mottagning (i fältet “Vårdval”) och välj formuläret “Förfrågan om vaccination mot covid-19” bland våra e-tjänster. Se till att du får en bekräftelse på att ärendet är skickat.
  Du får svar på 1177.se.
 2. Ring oss på vårt vanliga telefonnummer (08-58720200) och välj knappval 5. Tala in:
  – Namn och personnummer
  – Aktuellt telefonnummer
  Du får svar via SMS, om du inte kan ta emot SMS ber vi dig säga det när du lämnar ditt meddelande.

Vi ber er välja någon av dessa två kanaler i första hand, så att våra sköterskor i vanliga telefonen kan ägna sig åt dem som behöver sjukvård just nu.

När vi får vaccin kommer vi troligen att behöva kalla er med kort varsel, vi kommer troligen bara att veta några dagar i förväg hur många doser vi får. Vi planerar därför att kontakta er per SMS i första hand när det blir er tur, så se till att ni lämnar rätt telefonnummer eller meddelar oss i er anmälan om ni behöver kallelse per brev istället.

Ni som tillhör fas 4, det vill säga är under 60 år och inte tillhör någon övrig riskgrupp, kommer erbjudas vaccin på annat sätt än via oss. Håll dig uppdaterad på 1177.se.

Så fort vi får veta mer berättar vi det för er – tack för allt tålamod!


Dagsläge om kommande vaccination mot covid-19 2021-01-29

Vi har fått information från Region Stockholm idag, innan godkännandet av Astra Zenecas vaccin kom i EU, att man fortsätter planeringen inför kommande vaccination. Vi vet fortfarande inte när vi kommer att få vaccin eller vilken sort det blir. Man väntar dels på Folkhälsomyndighetens och Regionens bedömningar av vaccinerna, dels på hur leveranserna av vaccin utvecklar sig.

Vi fortsätter att förbereda för fullt, och hoppas i nästa vecka kunna meddela hur ni som tillhör riskgrupp kan ställa er på vår väntelista för att få vaccin. Det går inte att boka sig där ännu, så ha tålamod några dagar till så meddelar vi så fort vi vet hur ni ska göra.

Vem tillhör riskgrupp som ska få vaccin på vårdcentralen? Alla som fyller 70 i år, eller är över 70 år kommer att erbjudas vaccination hos oss. För er under 70 med sjukdomar som medför ökad risk för svår sjukdom i covid-19 väntar vi besked från Folkhälsomyndigheten om exakt vilka kriterier som ska gälla, vi återkommer så fort vi vet mer.

Ni som inte tillhör riskgrupp kommer att erbjudas vaccination av Region Stockholm på annat vis. Vi vet ännu inte vilka vägar som kommer att användas, men de hälsar att bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att läsa på 1177.se.

 

Vi kämpar på tillsammans, vi kommer igenom detta! Ta hand om er och alla runt er – håll avstånd fysiskt men peppa varandra på håll!


 

Dagsläge om kommande vaccination mot covid-19 2021-01-19

Vi väntar fortfarande på besked om vilket vaccin vi kommer att få och när. Det är Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm som styr när och hur alla vårdcentraler får vaccin, de vet ännu inte säkert när de kommer att kunna ge oss vaccin. Enstaka vårdcentraler i andra delar av länet kommer att börja denna vecka – de är testpiloter och ingår inte i den större planeringen, vi är inte en av de vårdcentralerna.

Vi hoppas kunna komma igång med vaccinationer av er i hemsjukvård, med omsorgsinsatser från hemtjänst och er över 70 år närmsta månaderna. Vi kommer sedan börja med övriga riskgrupper. Vi kan idag inte säga exakt när det blir eftersom det är beroende av hur mycket vaccin vi får och hur många vi kan vaccinera varje vecka.

Det vi vet är att alla som får vaccin kommer att behöva stanna 15 minuter för observation efter sprutan, vi kommer att lösa det så att alla kan sitta på ett smittsäkert sätt medan ni väntar.

Det är många som undrar hur man ska boka tid när det är dags. Vi planerar för fullt för hur vi ska kunna lösa det så enkelt som möjligt för er. Vi lovar att återkomma så fort vi har en färdig plan. Våra sköterskor har fortfarande fullt upp i telefonen och kan ännu inte boka några tider för vaccination. Vi behöver prioritera de som har behov av vård just nu och ber alla er som har frågor om vaccinationen att avstå att ringa utan istället hålla er uppdaterade i våra andra kanaler: läs här på hemsidan, på vår Facebooksida, på vår sida på 1177.se och anslag vid ingången till vårdcentralen. Vi lägger ut information i alla dessa kanaler så fort vi kan. Återigen tack för ert tålamod!

Sköt om er alla!

 


Enbart bokade tider för provtagning fr o m 2021-01-12

Tyvärr har vi inte längre möjlighet att erbjuda drop-in för provtagning av smittskyddsskäl utan måste övergå till bokade tider.  Du kan boka tiden så här:

 • på webben genom 1177
 • eller ringa oss
 • eller boka i vår reception.

Vi ber också alla som kan att vänta utanför tills det är din tid, så att de mest behövande kan få en sittplats inomhus. Klä dig efter temperatur, vi arbetar så effektivt vi kan men det kan ändå uppstå väntetider.


Angående brevkallelser och postproblem

Många med långvariga behandlingar kallar vi till återbesök och årskontroller per brev. Det är dock viktigt att du som patient gör ett aktivt val om du vill få ett sådant brev eller inte.

Fördelen är att vi håller reda på när det är dags för ny kontroll och skickar hem all information om din bokade tid. Nackdelen är att det tyvärr är du som mottagare som tar risken om brevet skulle komma bort på vägen. Missar du din bokade tid så utgår en avgift om 400kr i Region Stockholm, och detta gäller alltså även om PostNord inte har levererat det brev som vi kan se att vi har skickat.

Vill du undvika risken att en brevkallelse inte kommer fram, så prata med din husläkare om andra kontaktvägar, tex att du ringer själv när det blir dags för nytt besök.


Om vaccination mot covid-19

Vi är många som väntat på vaccinet mot covid-19, och nu är ivriga på att få börja med vaccinationen. Vi har idag (2020-12-30) fått information om att vi som vårdcentral kommer att ansvara för vaccinationen av våra listade patienter i de grupper som enligt Folkhälsomyndigheten ingår i fas 1-3, i följande prioritetsordning:

 1. Personer som har hemsjukvård eller viss hemtjänst (definierat som omsorgsinsatser från kommuner, är boende i LSS eller har personlig assistent) och vuxna som bor med dem. Personer som endast har serviceinsatser (till exempel städning och matinköp) eller trygghetslarm ingår inte denna prioritetsgrupp.
 2. Personer som är 70 år eller äldre.
 3. Personer som tillhör riskgrupp som är yngre än 70 år.

Vi har ännu inte fått information om när vi får vaccin, hur många doser vi får åt gången eller detaljerade instruktioner kring hur vaccinationen ska gå till, men hoppas kunna återkomma med mer information under januari.

Så fort vi vet hur vi kommer att gå tillväga för att alla ska få vaccin i rätt ordning och på ett säkert sätt kommer vi att meddela er.

Det är många som ringer oss med frågor om hur vaccinationen ska gå till, och vill säkra sin tillgång till vaccin. Tyvärr har vi inte extra resurser att hantera alla frågor per telefon, utan ber er visa hänsyn till de som behöver kontakta oss i andra medicinska ärenden genom att inte ringa med frågor om vaccinationen – vi vet inte mer än vi skriver här. Vi lovar att lägga upp information här, på Facebook och på anslag vid entrén till vårdcentralen så fort vi vet mer, håll dig uppdaterad genom någon av dessa kanaler.

Om du har allmänna frågor om vaccinet – läs på 1177.seFolkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket.

Tack alla för ert tålamod – håll ut lite till, tillsammans tar vi oss igenom detta.


PROBLEM MED OMLISTNING HOS ANNAN VÅRDGIVARE
Vi har senaste tiden sett ett ökande problem med listningar, det val man gör som styr vilken vårdcentral som har ansvar för din vård. Vi vill uppmärksamma dig på två situationer vi sett där personer förlorat sin listning hos oss eller sin plats i vår kö.
– Personer som är listade hos oss listats om till en annan vårdcentral utan att de varit medvetna om det. Detta har skett när patienten varit i kontant med annan vårdgivare i ett mindre ärende, antingen fysiskt eller digitalt. Man har då gjort något slags godkännande men inte alls förstått att det innebär en omlistning till den vårdcentralen, och att man därmed förlorar sin vårdplats och all vård hos oss. Den nya vårdgivaren tar över din vård och en annan patient kommer automatiskt in från kölistan till oss.
– Personer i vår kö (som väntar på att få en plats hos oss) har listats om på den vårdcentral de hör till under kötiden, exempelvis genom byte av läkare på den vårdcentralen. Man förlorar då sin köplats hos oss, då det betraktas som att man gjort ett helt nytt listningsval. Om du står i kö hos oss eller någon annan vårdcentral är det viktigt att du vet att alla typer av ändringar i din listning gör att du förlorar din köplats.
Vi har tyvärr inget inflytande över systemet som styrs centralt från Regionen. Vid omlistning från oss till annan vårdgivare avbryts all vård hos oss och den nya vårdgivaren tar över. Din nya vårdgivare har ansvar för all din vård – recept, remisser, återbesök m.m. – fram tills du kan komma tillbaka till oss. Vi kan inte ändra de omlistningar som gjorts. Om man vill komma tillbaka till oss hamnar man i vår listningskö och får vänta på ny plats hos oss.
Om detta har hänt dig beklagar vi verkligen och ber dig vända dig till Hälso-och Sjukvårdsförvaltningen (08- 123 132 00), som har ansvar för systemet. Du bör även kontakta den vårdcentral som du listats om till, och be dem förtydliga när och hur du listade dig hos dem.

VIKTIG INFORMATION OM NYA REGLER
Region Stockholm har beslutat att från den 1/9 kommer avgiften för uteblivet besök, eller sen avbokning att höjas, till 400 kr.
Uteblivandeavgift ska tas ut när patienten uteblir från ett planerat besök i öppen vård och inte lämnat återbud minst 24 timmar före besöket.
OBS! Avgift tas ut även om patientens besök är kostnadsfritt, till exempel för barn och ungdomar under 18 år, personer 85 år eller äldre eller patienter med frikort.
Uteblivandeavgift gäller oavsett vilken yrkeskategori patienten skulle ha träffat.
Eftersom vi utför vård på uppdrag av Region Stockholm måste vi följa deras regler. Tack för er förståelse och samarbete!

Uppdatering om provtagning vid misstänkt covid-19

Det har senaste veckorna rapporterats mycket i media om utökad provtagning, vi har precis fått besked om hur detta kommer att gå till:

 

Från och med måndag 15/6 som invånare i Region Stockholm med symptom som skulle kunna tyda på covid-19 kommer att kunna ta testet via kontakt med 1177. Information om hur man går tillväga finns på 1177.se. Provtagningen kommer inte att ske på vårdcentralen utan vid särskilda testningsstationer.

 

Om du har symptom och är orolig för din hälsa ska du alltid kontakta 1177 eller oss. Vi provtar sedan en vecka tillbaka de av våra patienter där svaret på provet påverkar vården, det vill säga bland annat de med långvariga symptom där diagnosen är osäker, de med flera riskfaktorer där planeringen av uppföljningen påverkas av utfallet av testet

________________________________________________________________________________________________

Vårt lab har öppet men tidsbokning krävs! Om du har feber, hosta eller andra besvär från luftvägarna/förkylningssymtom ska du avvakta med provtagning. Välkomna att höra av dig för att boka tid, via telefon, 1177 eller kom förbi receptionen!


 

En uppdaterad instruktion för hur du ansluter till våra videobesök finns nu: Videobesök

Nytt brev från vårdcentralens verksamhetschef till våra patienter
2020-03-30 Öppet brev till våra patienter
________________________________________________________________________________________________
Vi vill uppmärksamma er på att vi kan komma att ringa er från skyddat nummer på telefonen närmsta tiden. Flera av oss just nu arbetar delvis hemifrån på grund av gällande regler för att minska smittspridning, vi har då inte möjlighet att ringa från vårt växelnummer. Vi ber er därför vara uppmärksamma och om möjligt svara även på samtal från dolt nummer. Om du missat ett samtal och inte fått något meddelande behöver ni inte göra något – vi ringer igen tills vi får tag på dig.
________________________________________________________________________________________________
Klicka på länken nedan – viktigt om vårt ändrade uppdrag!
Öppet brev till våra patienter från verksamhetschef Berit Svensson:
________________________________________________________________________________________________
Från och med 9/3 har vi inte drop in-mottagning på eftermiddagarna, utan alla sådana besök ska bokas via vår telefonsköterska (08-587 202 00). Detta för att minimera risken för smittspridning i vårt väntrum, och av respekt för sjuka och sköra patienter. Vi kommer att ha samma kapacitet att ta emot patienter, bara att alla först vidtalar sköterska i telefon.
Laboratoriet har drop in som vanligt mellan kl 8-10, men om du ska ta prover och har feber, hosta och snuva, så ber vi er att ringa och boka tid för provtagning, av samma skäl.
Vi tackar på förhand för er förståelse!

 

 

 Vad hände med listningen på Vårdcentralen Hökarängen?

Våren 2016 gjorde Hökarängens Stadsdelsråd ett upprop där befolkningen uppmanades att lista sig på vårdcentralen för att stödja oss. Resultatet blev en rejäl ökning av listningar och många passade på att visa sin uppskattning på olika sätt. Detta var till stor hjälp för vår verksamhet och vi kände dessutom ett stort moraliskt stöd.

Sedan dess har vi utökat personalstyrkan med två undersköterskor – Malin Åldstedt och Susanna Skått,  samt två distriktssköterskor – Mariann Samuelsson och Lisa Gaulitz,  samt en ST-läkare Daniella Amanou Wiener, för att bättre kunna möta det vårdbehov som finns, och för att kunna utveckla vår vårdcentral. Vi hoppas att kunna få ner våra väntetider och jobba på ett mer effektivt sätt, för att värna om våra patienter och deras säkerhet men även om vår personals arbetsmiljö. Vi vill t.ex. hänga med i den medicinska utvecklingen och se till att vår personal kan ha möjlighet att fortbilda sig så att du som patient ska få nytta av den nyaste kunskapen.

Vi kommer framöver att bättre ta till vara på den stora kunskap som vår personal besitter och ha fler mottagningar som leds av läkare och distriktssköterskor i team. Det kan innebära att du som patient kan få träffa en distriktssköterska emellanåt för årskontroll av ditt blodtryck eller din hypotyreos, eller annan sjukdom, istället för din läkare. Detta gäller ej de svårast sjuka patienterna utan utvalda grupper där vi har ett tydligt samarbete mellan ansvarig husläkare och distriktssköterskan.


Under några dagar varje termin har vi äran att få handleda KI:s läkarstudenter, nu från första terminen, som då följer med våra läkare i patientmöten. På samma sätt har vi även studenter från sjuksköterskeutbildningen och från distriktssköterskeutbildningen, men de är hos oss under längre perioder.


Listningsstopp

Vi tackar varmt alla er som stöttar oss genom er listning. Vi känner ett enormt stöd från Hökarängens befolkning och är stolta över att få vara er vårdcentral.

Under sommaren 2016 fick vi en tillströmning av patienter från hela Stockholm, många med stora vårdbehov, och vi hade svårt att hålla rimliga väntetider för er som redan är listade hos oss. Vi var därför tyvärr tvungna att införa ett listningsstopp, vilket innebär att inga nya patienter kan lista sig direkt hos oss. Nu måste vi fokusera på att ta hand om de patienter vi redan åtagit oss på ett bra sätt.

Men, om du vill lista dig hos oss är du välkommen att ställa dig i kö för detta! Om någon annan patient exempelvis flyttar kommer den som är först i kön in som nylistad patient. Under ett listningsstopp kan vi inte, även om vi som enskild personal eller vårdcentral vill hjälpa en enskild patient, inte ändra på förfarandet, göra ett undantag och lista på en patient, då detta regleras centralt från Landstingets listningssystem.

Om du redan är listad hos oss är det viktigt att förstå att om du söker akut hjälp på en annan vårdcentral och listar dig där, så faller din listning hos oss bort. Detta kan inte reverseras så länge vi har listningsstopp!


Från 1/9 2016 är Vårdcentralen Hökarängen en godkänd Äldremottagning. Läs mer om Äldremottagning i Stockholms läns landsting på nedanstående länk:

http://www.1177.se/…/Regler-och-rattigheter/Aldremottagning/